Auskultation T2

Efter några väldigt textrika inlägg på senaste tiden så blir detta ett litet kortare inlägg med en update om auskultationen som vi gjorde förra veckan. En auskultation betyder att vi följer med tandvårdspersonal, lyssnar och iakttar för att få en bättre inblick och förståelse kring arbetet. Vi har obligatorisk auskultation bestående av 2 dagar under varje termin. Förra terminen var jag hos FTV Kungsängen och denna gång var jag hos FTV Märsta.

Auskultationen varade onsdag och torsdagen förra veckan och jag var som sagt hos FTV Märsta, en väldigt fräsch och snygg klinik! Det märktes att de hade flyttat in i dessa lokaler sommaren -16 då allt såg väldigt nytt ut. Denna termin skulle vi följa med en tandsköterska och iaktta sköterskans uppgifter (förra terminen var vi med tandhygienister) samt försöka förstå hur samspelet mellan all tandvårdspersonal är ute på klinik.

Att få auskultera under sin studietid tycker jag är så viktigt. Det är ju då vi kommer ut i det ’’riktiga’’ tandvårdsyrket och få se hur allt fungerar och hänger ihop. Nu fick i princip hela klassen t.ex. se hur en lagning går till, för det är inte så självklart att man har koll på det när vi bara jobbar i våra egna bås på kliniken och inte följer med tandläkarstudenter.

Hur vi blir tilldelade kliniker att auskultera på görs genom att skolan har ett avtal med vissa FTV-kliniker inom Stockholms län och sedan får vi studenter välja klinik vi vill vara på i ordning utifrån klasslistan. Självklart vänds listan ’’upp-och-ned’’ mellan ht/vt så eleverna med A i sitt efternamn inte  får välja klinik först varje gång. Jag försöker alltid ta en klinik så långt norrut som möjligt haha.

0 kommentarer

Relaterade inlägg