Mina tips för att undvika stress

  • BÖRJA I TID! – Varför har man en tendens att skjuta upp allt till morgondagen? ’’Äh, jag börjar imorgon’’. ’’Det är ju två veckor kvar, jag behöver inte börja nu’’. Nej, sluta upp med undanflykter och börja i god tid. Att börja i god tid kommer inte leda till en stress över att man inte lärt sig allt man ska inför tentadagen eller ångest om varför man är så lat för. Sedan kan man absolut känna en typ av stress och nervositet inför t.ex. redovisningen eller tentan, vilket är helt normalt!

 

  • FÖRSÖK SE DET POSITIVA I SITUATIONEN – De må vara den värsta känslan när man sitter i skiten och känner sig helt misslyckad, men det blir bättre. Precis som Tv-reklamen som går nu för tiden säger – ’’tänk om du visste att den där tentan, inte var hela världen’’. Var stolt över dig själv och vad du presterar istället för att se ned på de förmodligen få misstag du gör. Jobbiga tider kan alla ha, men allt löser sig och framförallt löser sig en utbildning på universitetet!

 

  • SOV OCH ÄT RÄTT – Under en tentaperiod eller inför en tenta kan jag nog nästan med säkerhet säga att majoriteten av alla studenter sitter isolerad och pluggar kvälls- och nattetid och låter sömnen ta stryk. Fel, fel, fel metod. Sömnen är A och O, vilket jag som pendlar långt och har många tidiga mornar kan intyga att det märks när man har slarvat. Jag som annars är morgonpigg kan under dagar då jag har sena kvällar och tidiga mornar säga att det märks, borta i huvudet då larmet går, tunga ögonlock och många powernaps på tågen.
    Även maten spelar roll. Ät bra mat och kom ihåg att äta mat! Jag själv tappar fokus om jag pluggar på kurrande mage.

 

  • GÖR SAKER SOM FÅR DIG ATT MÅ BRA – Kolla på en film, umgås med någon du tycker om, ät en god lunch med vänner, ta en promenad eller gör något annat som får dig att må bra, skratta och va’ glad. Göm dig inte inne i lägenheten eller på rummet i din ensamhet och plugga dag ut och dag in. Plugga inte en lördagskväll. Försök släppa plugget ibland och uppskatta livet och ha kul!

 

  • TRÄNA! – Detta är mitt bästa tips, kanske för att jag verkligen tycker om att träna och ser det som en del av min livsstil, träning är en del i livet för mig. Men träning är inte en självklarhet i allas liv. Även om du hatar, älskar eller har en hatkärlek till träning så är det bevisat att du som individ mår bättre utav det, även om det är förjävligt i stundens hetta. Det perfekta vore bara att hitta den träningsformen som passar dig bäst och som du inte hatar att gå till. Kan det vara att gymma, eller gå på yoga, kanske ta en promenad eller springtur ute i naturen, känna sig som en fisk i vattnet och träningssimma som är en väldig bra träningsform eller bara utforska Youtubes-sortiment och telefonens träningsappar och rulla ut en träningsmatta hemma?

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg