Oral radiologi

Alltså enklare förklarat – röntgen. Bilderna som gör skitont i munnen som tas under b.la rutinundersökningar. Denna kurs startade idag. En 6,0hp delkurs av MOD3 (medicinska & odontologisk profylaktik 3) som innehåller allt ifrån teori om strålningen och alla typer av röntgenbilder till träning först på dockor till träning på inbokade patienter. Denna kurs avslutas i en skriftlig tenta på dator och innehåller och en praktisk prövning där teknik, bildkvalitet och hygien observeras då man tar röntgenbilden.

Schemat från och med idag ser inte ut som det tidigare gjort. Vi har ju aldrig haft kurser i så kallat block, d.v.s. att man först har en kurs och endast har den, tentar av kursen och sedan börjar nästa kurs. Vi har tidigare haft flera kurser på schemat samtidigt, t.ex. att när vår OP5 kurs började höll delkursen Lokal Anestesi fortfarande på. Nu däremot så är det endast oral radiologi på schemat, enda fram till julledigheten. Självklart har vi fortfarande klinkpassen 1dag/vecka, men vi har ingen annan teorikurs.

Det som jag tycker är positivt med denna kurs är att klassen är uppdelade i grupper från A-E, d.v.s. att vi kommer vara smågrupper på varje seminarium/föreläsning/dock-övning. Indirekt betyder det ju att vi kan få mycket hjälp och individuella tips då läraren inte har 40 elever att fokusera på. En annan positiv sak med denna indelning är att det blir ett x antal lediga dagar i veckan också då de andra grupperna har schemalagd tid.

Jag ser verkligen fram emot denna kurs, det är en sån stor och viktig kurs inom hela tandvårdsprofessionen. Det ska bli enormt kul att få ännu mer kunskap om röntgen och inte bara kunna tolka vissa typer av bilder som jag lärde mig under mitt lärlingsår. Ännu roligare blir det när jag börjar ta egna röntgenbilder på mina patienter här på studentkliniken framöver. Detta är precis som Mib, något som tar tid att lära sig – både för att ta bilden och även tolka resultatet, och efter erfarenhet får man nog egna knep å knåp hur man får till bästa bilden. Klyschigt med sant, övning ger färdighet.

BTW, jag la min första bedövning på patient förra veckan – båda patienten och jag överlevde!! 😉

3 kommentarer

Relaterade inlägg