Vanliga frågor och svar

 

Vad gör en sjuksköterska?
Som sjuksköterska kan man arbeta på en mängd olika platser och på en mängd olika sätt, men något gemensamt är ansvaret för patientens omvårdnad. Det betyder att man ser till att patienten har det bra när denna får vård. Det kan innebära att få patienten att känna sig trygg och omhändertagen. Man kan arbeta med allt från barn till äldre, i helt olika livssituationer. Det finns arbetsplatser med ett högt tempo och akutsituationer, men även mer lugna avdelningar.

För att bli sjuksköterska läser man en grundutbildning på 3 år. Därefter finns det alltså en massa jobb att välja på! Man kan även plugga vidare och specialisera sig inom till exempel omvårdnad under intensivvård, operationer, bedövning och narkos. Man kan även plugga vidare för att forska! Man behöver alltså inte vara på en och samma arbetsplats under resten av sitt liv!

Vem passar som sjuksköterska?
Som sjuksköterska finns det en mängd varierande arbetsplatser och arbetsuppgifter. Därför tror jag att många kan passa på programmet/i yrket.

Men en tanke som jag har är att man borde vara intresserad av att hjälpa och ta hand om människor, men även att trivas att arbeta nära människor. Men det är väl oftast en av anledningarna till att man sjuksköterskeprogrammet eller liknande program!!

Det kan även vara bra att vara intresserad av hur kroppen fungerar eftersom en del kurser handlar om det. Anatomi och fysiologi börjar man läsa på termin 1. Det lägger grunden för några av de vidare kurserna under utbildningen! Till exempel mikrobiologi, patofysiologi, farmakologi och läkemedelshantering!

Utöver detta handlar utbildningen mycket om omvårdnad och människor i olika vårdkontexter. Alltså hur man som sjuksköterska bör bemöta människor i olika vårdsituationer.

Kan man läsa sjuksköterskeprogrammet på distans?
Ja det finns möjlighet att läsa sjuksköterskeprogrammet på distans. Det mesta av föreläsningar, workshops, seminarium osv sker då digitalt och man kan i större utsträckning studera hemifrån. Vissa moment är dock inte möjliga att ha på distans, som klinisk färdighetsträning, praktik och salstenta (prov i skolan) osv.

Jag läser på campus vilket innebär att jag egentligen ska ha föreläsningar, workshops och seminarium på plats i skolan. Men nu, på grund av COVID-19, läser även vi i campus-klassen på distans.

Vad är det för antagningspoäng?
Antagningspoäng kan man läsa om på Universitets- och Högskolerådets hemsida. Där publiceras och uppdateras ansökningsstatistik.

När det gäller sjuksköterskeprogrammet på KI så utgör det ett av de universitet med högst antagningspoäng, tillsammans med Göteborg och Linköping. Distansutbildningen på KI:s sjuksköterskeprogram är högre än den campusförlagda utbildningen, varför det är så vet jag inte!

HT 2020 Campus:
– Gymnasiebetyg 18.70
– Högskoleprovet 0.85
HT 2020 Distans:
– Gymnasiebetyg 19.52
– Högskoleprovet 0.95

Kan man jobba under sina studier?
Att kunna och hinna jobba under studierna tror jag är individuellt. Men om man har den ambitionen så borde det fungera!

Hur schemat ser ut varierar mellan olika kurser. Men vanligtvis har man 1-2 dagar med självstudier per vecka. Vissa dagar kan det dessutom vara så att man har föreläsning endast på förmiddagen eller eftermiddagen och kan jobba runt omkring. Jag tror det är svårt att säga ”på tisdagar kan jag jobba” för schemat kan se olika ut från vecka till vecka. Men tips är att försöka ha ett flexibelt jobb där man kan ange vilka dagar man kan jobba utifrån sitt schema. Då kan man även känna efter om man orkar jobba eller inte, så man inte låser upp sig helt.

Jag själv har främst jobbat vissa helger och utöver det haft mindre uppgifter som jag kan lägga lite när jag vill och kan. Jag har både tyckt att det har varit skönt att jobba, göra något annat och tjäna pengar, samtidigt som det ibland varit jobbigt och känts som att jag inte hade någon fritid och tid att vila.

Det är ju heltidsstudier och det är tänkt att man ska plugga 8 timmar om dagen, men hur mycket man känner att man måste plugga kan ju variera såklart. Om du har en hel tisdag med självstudier men väljer att jobba den dagen så kanske du måste lägga studietimmar någon annanstans i veckan, kanske under helgen? Så det krävs lite planering och prioritering vad man vill lägga sin tid på helt enkelt!

Har du någon annan fråga eller saknar något i svaret så kontakta gärna mig!

Om mig