Jag hatar tandläkare

Jag fick en fråga för inte så längesedan om hur vi tacklar tandvårdsrädsla så jag tänkte att det skulle passa som ett inlägg. 

Så lite kort. Tandvårdsrädsla. Vissa är livrädda inför besök hos tandläkare. Oftast är det kopplat till tidigare erfarenhet som inte vart bra, speciellt som små. Det kan också vara att man endast går när man har ont- så man får aldrig en bra erfarenhet av att gå till tandläkaren. Det kan vara allt ifrån att komma till rummet, ljudet av borrningen, bedövningen, skrapandet osv. Man kan få ångest-svårt att andas, svettas, nervös, avboka besök, sitter inte, vägrar behandling för att man inte vågar.

Det är en självklarhet att detta ämnet tacklas under vår utbildning. Vi har en kurs som körs under hela utbildningen: Att utvecklas till tandläkare. Vi går igenom underliggande orsaker, konsekvenserna, hur man ska prata med och bemöta patienter med tandvårdsrädsla. Vi pratar också om hur man ska göra för att inte få patienten att utveckla tandvårdsrädsla. Det är alltså psykologiska aspekter, praktiska aspekter osv. VÄLDIGT VIKTIGT ÄMNE som tas upp och även praktiseras. Ett bra exempel är att inte tvinga på behandling på patienter om tiden är kort. Man behöver boka en längre tid, gå igenom saker mer tydligt och gå igenom det man ska göra. Det finns även tekniker inom mindfullness som kan användas- som tex tempo på ditt tal, val av ord, och hjälpa patienten med andningen och avkopplingen osv.

Eftersom jag har jobbat ute också så vet jag att det även finns tandläkare som är specialiserade inom detta ämne. Om patienten är rädd kan hon/han/hen be om att få en tandläkare som är duktig på att få patienten att bearbeta sin rädsla.

Jag känner även att inom pedodonti så kan man använda mycket av verktygen för just tandvårdsrädda patienter. Man tar tid med bedövningen. Man kan skola in sina patienter med att gå igenom olika verktyg man ska använda och verkligen anpassa sig till patienten i stolen geno att förstå varför dom känner som dom känner.

En sak som jag tror jag har rört på tidigare i bloggen är att du som patient inte är bunden till din tandläkare. Olika tandläkare har olika bra och mindre bra sidor FÖR DIG! Det finns ingenting som håller dig till en behandlare och du har rätt till att byta. Så om du känner att ”nej, detta funkar inte alls” så kan du byta och hitta någon som passar dig. Or ask for a second opinion om du anser att du behöver det.

Mycket är svart och vitt när det kommer till vetenskap men mycket faller inom det gråa- tandläkaren du träffar kommer ge sin bild av det som behövs göras och most likely är det för att hjälpa dig =) Och som sagt det behöver inte finnas en väg. But some dont speak your language- då menar jag inte språket i sig utan jag menar sättet dom framför ett budskap. Och är du tandvårdsrädd så behöver du någon som har starka egenskaper inom att få dig att bli lugn och ta sin tid med dig.

MINA TIPS till pat:

  1. Gå inte till tandläkaren bara när du har ont.
  2. Gå till din klinik. Sign up. Säg att du är tandvårdsrädd.
  3. Är du fortfarande inte trygg under din undersökning- BYT!
  4. KBT- kognitive behavioural therapy- go deep. Dom hjälper dig ändra ditt beteende.

MINA TIPS till studenter på utbildningen:

  1. Kötta anamnesen. Ta din tid att fråga om mediciner men även då TITTA och LYSSNA på din patient- svårt när man börjar för att det är lite mycket att tänka på- but YOU CAN DO IT! Öva.
  2. Tänk att det är nån annans hjärta som sitter i stolen. Tänk om patienten va din mamma i någon annans stol. Hur skulle du vilja att tandläkaren skulle bemöta henne. If you dont like your mum så kan du tänka på någon annan.
  3. Bedövning. Sätt lite salva innan du bedövar. Lägg bedövningen långsamt. Patienten kopplar av istället för att känna att du hetsar igenom behandlingen.
  4. Lyssna när dom har ont. Be dom räcka up handen så du kan sluta borra/eller vad du nu än håller på med.
  5. Du behöver inte ”baby” patienten- just se till att dom får bra smärtfri vård så gott det går.

Fler funderingar? skriv här eller skriv på ig @yourfuturedentistawaz

Tack för att du läser!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar