Private or not to private Part two

Som ni vet så jobbar jag på Eastmans specialist klinik. And I love it. Ni vet också att jag har varit intresserad av att utforska privata sektorn och se hur saker o ting funkar.

Well. I was lucky enough att få göra ett studiebesök på Aqua dentals specialist klinik. Det innebär att jag skulle ha en heldag där och auskultera osv..here let me tell you about it!

Dagen börja 8.30. Jag fick träffa Jan Ekenbäck. Han är specialist inom protetik och har bidragit till mycket, även våran utbildning. En av våra föreläsare sa: ”om ni träffar honom så bör ni ställa alla frågor!” =D So I did. Not only about protetik utan allmänt. Ville veta mer om honom. Who is he? Ja han jobbar ju fortfarande på KI men man träffar inte honom som jag fick göra idag. And I agree. Lovely man med sjukt mycket erfarenhet and a pleasure to talk to! Tacksam att jag fick det här tillfället och inspirerad har jag blivit- men inte till protetiken haha ! Det var dock inte syftet heller.

Fick sedan en rundtur i kliniken av deras super snälla klinikchef. Va med på fika och fick få en vibb av atmosfären, och prata med dom anställda.

Sen fick jag auskultera en underbar endodontist and her lovely nurse.

NOW. I suffer from urinvägsinfektioner sen MAJ! Inatt kände jag symptom men tänkte att jag inbilla mig. MEN innan fikan så hade symptomen börjat bli värre. Och medan jag auskulterade första patienten fick jag springa på toaletten och tvinga ut mig varje gång and try to keep a face when all you want to do is shoot yourself. AND at the same time I WANTED TO BE THERE!!! Men one has to face defeat sometimes. Så jag fick förklara mig själv (säger man så?)till klinikchefen och sen till specialisten och be om ursäkt because my body sucks!  Fick till och med ta taxi. Nu sitter jag hemma med min son på antibiotika, ipren och jugs of water AND no shame in running in and out of the loo! Everyone was nice about it, mest jag som är besviken.

BUT jag tror jag har fått svar på mina frågor… I think. Ish. Maybe I got this completely wrong men… Specialistkliniker som Specialistkliniker. Tandläkarna har deras labb till hands (awesome). Dom har en lugnare atmosfär. Längre tider för patienter. Stilarna skiljer sig mellan privata och folktandvården- yes the clothes too!.see below..

Aqua dental

vs

( Skolan)

Eller…

FYI minen på bilden är precoffee bilden från ett morgon pass på akuten. Annars är dom brallorna på sista bilden byxor som jag happily kan leva i!

Inte att ena är bättre än den andra men dom skiljer sig. Its a pleasure att jobba på tex Eastmans but its probably a pleasure working för aqua dental också och andra privata KEDJOR. I say probably för att jag kommer börja snart =)

I dont know about the little private specialist clinics om det finns… Folk är lika glada på den ena som den andra. Sen har jag bara jobbat på stora kliniker i Stockholm. But Im drawn to that so, det är en annan buzz än vad det är på en liten klinik. Så måste det vara.

Sen att jobba på allmän sidan. Again. Different styles. Man har tandläkare på Folktandvården för att privat inte är för dom och folk på privata sektorn dom inte vill jobba på Folkis. Så erfarenheten du får där du jobbar i början verkar vara avgörande för din opinion sen. Thats my theory. Och det kan va allt från dålig klinikchef dålig lön, eller typ av behandlingar man får göra osv.

Sen är det ju så att efter 5 års utbildning så är du i ”tjänstgöring”. Folktandvården kommer ha förståelse för att du kanske jobbar lite långsammare. Dom ger dig kurser. Dom ger dig handledning. They will hold your hand and teach you THE RIGHT WAY!

Privata sektorn (which consist of many many many companies) will not baby you. Dom räknar med att du ska hålla tempon och prestera. Dom flesta tar inte ens in nyexaminerade. Man får visa att man är redo. Inte bara med dina kurskrav men även your social skills, journalen, debitering osv osv osv..osv osv…

Som KUND/PATIENT. Vad skulle jag vilja ha? Skulle jag gå till tex Aqua dental eller Folkis?

Surprise surprise även patienter/kunder letar efter olika saker i deras tandläkare/kliniker. Hitta det som känns rätt för dig. En klinik där du känner dig trygg. And ask questions. Om nåt verkar va konstigt får du alltid fråga om second opinion.

Vem går jag till ? Mammas kursare hahaha Hon jobbar själv i en liten klinik. Why? because I trust her och vet att hon är duktig och vill mig väl. Men den som sist behandla mig var PHILIP! =) so..man behöver inte heller vara helt fast med en…obsessively…

Sooooo… har lite fler studiedagar kvar so this will be continued…

TACK FÖR ATT DU LÄSER.

Följ/kontakta mig på IG @yourfuturedentistawaz för lite updates osv. (private account) eller maila.

 

 

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar