Specialisera eller inte specialisera #Proffsutbyte

Kan väl börja med att säga vilka områden som finns..

Ortodonti: Tandreglering dvs tex tandställning, headbraces and so on 🙂

Protetik: Kronor, broar, implantat, proteser, fasader osv som är lite komplicerade. Allt kan man göra som allmäntandläkare men speciella, svåra fall skickas till specialisterna.

här ser vi en bro.. 

Käkkirurgi: Svårare kirurgiska ingrepp på ansikte, i mun och käke tex borttagning av cystor, visdomständer, eller estestisk käkkirurgi kanske?

Endodonti: Svåra endodontiska fall. Alltså rotfyllningar. Vad är endodonti? Det går jag in på i en annan inlägg snart. Man gör även apikal kirurgi.

 

Pedodonti: Barntandvård. Barn som är svår behandlade. Kanske måste behandlas under narkos, lugnande osv.

Bilden visar hur det ser ut i munnen på en ca 8 åring. Super cool..

Bettfysiologi: Problem med käken? TMJ/TMD? these are your people. Ljud från käken, smärta i käk muskler eller leder, låsningar huvudvärk osv.

Parodontologi: Tandlossning! Grövrefall skickas till parodontologer. Dom gör även kirurgi- som allmäntandläkare också kan göra men som sagt kanske grövrefall skickas till parodontologer.

Odontologisk radiolog: Använder tex panorama MRI osv för att diagnostisera patologiska förändringar !

Krav för att söka är oftast minst 2 års arbete som allmäntandläkare, och sen beroende på vilken du vill söka till så kan det va olika krav. Kanske meriterande tjänstgöring där man jobbat med en specialist. Jobba som lärare på skolan. Olika kurser. Doktorera.

3-3.5år heltidstjänst. Lönen går ner till ingångslön under tiden.

Its hiiiighly competitive. Och man kan inte söka varje år. Det kommer platser beroende på hur många som behövs, resurser som finns osv …

Ute efter pengar? well you can probably earn the same om du jobbar som allmäntandläkare. Så gör inte en ST för den anledningen.. Gör det om du har ett intresse för ett område eller om du tycker om att utföra den typen av behandling. Jag kan känna att det skulle va grymt att va riktigt duktig inom ett område.

Ive seen the struggle. Inte bara att få en ST tjänst men utbildningen i sig ska vara väldigt svår också.

Am I interested? yes I am. Jag har vart inne på endo mycket men man kan väl inte va helt 100 tills man börjar jobba.

Hope you had a interesting read!

Next up…Behöver vi tandsköterskor?

 

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar