#studentstress : Stresshantering del 2

MINDFULNESS

Om du är i min ålder måste du ha hört talas om mindfulness en osäker om det är en grej för under 25 åringar =)

Oavsett så är det en bra sak att kunna för att hantera stress. Vad är det? Jo Det är ett sätt att dra tankarna i nuet, filtrera bort allt som händer runt dig, fokusera på dig själv och där du är. Mina bästa tips för att öva mindfulness:

YOGA: Jag föredrar bikram för jag kan inte tänka på annat än värmen och min kropp. Och känslan när man är klar är ett slags lugn jag inte kan beskriva.

Meditation: Det finns appar som kan hjälpa dig. Clear your thoughts och fokusera på andningen är nog mail points. Om du övar på detta kan jag säga att det hjälper dig närsomhelst vartsomhelst när det blir stressigt eller om du känner att du kommer tappa det. Ta nån minut, detach, andas och sen kom tillbaka och hantera situationen.

Det är omöjligt att leva ett stressfritt liv. Men om du lyckas ha en metod som hjälper dig hantera stressen och förvandla det till något produktivt och positivt så är det du som kommer att gynnas av det.

Exempelvis. Igår på pendeln. Ett gäng ungdomar satt framför mig i tåget. Helt plötsligt ser jag att alla 6 sitter och ”vapar” och vår sektion i tåget blir rökfyllt. Det är klart jag blir lite irriterad när jag börjar hosta. Tänker på dom som har astma som kanske sitter där. Blir frustrerad på barnens lack of respect för alla andra. Känner stressen bygga upp. Dags att ta beslut. Ska jag ventilera min ilska? Bli ännu mer stressad? Sen märker jag stressen. I take a moment. Breathe. Jag tänker att de dom gör inte är ett sunt beteende. Dom vet nog att det dom gör är fel, och vill säkert väcka en reaktion. Dom kanske har större problem. Vem skadas mest här? Det är dom och inte jag. Jag reser mig upp och går därifrån. Pendeln stannar. Vakter kommer, varnar och går därifrån. Därefter hör man hur någon skäller ut ungdomarna. HELA vagnen hade koll så inget mer än ord byttes. Och sedan möter jag kvinnan som skrikit på dom. Hon sätter sig bredvid mig.. Hon var stressad och arg men också hopplös.

Med hjälp av andningsteknik och mindfulness så kan man rationalisera, tänka 5 steg fram och ta beslut som inte är baserade på instinkt och det man VILL göra i stunden. Utan det tillåter en att se helheten och ta beslut som man inte kommer ångra sen. Det här kommer vara viktigt med patienter. Saker kanske går snett i en behandling. Extra viktigt att behålla ett lugn så man tar rätt beslut för att lösa situationen. Viktigt men barn! Så man inte reagerar på konstiga sätt när man är stressad. List goes on.

I highly recommend att man börjar med mindfulness så fort man kan. Jag började yoga när jag var 16. Även då kände jag hur det hjälpte till vid stress tex tentor.

Kolla upp top apps för mindfulness och testa några yoga klasser. Och glöm inte att…

 

ANDAS!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar