Varför man INTE ska bli tandläkare

Jag tycker det är världens bästa yrke. Det ända som kan slå det är kanske att smaka på mat på stjärnkrogar! Men tandläkare unlike the other är inte omtyckt av alla. Här kommer några anledningar till varför man inte ska bli tandläkare…

  1. Du vill ha ett yrke med mycket action. Dont get me wrong. Det finns mycket action som tandläkare. Men endast i mun området. Du kommer inte springa runt så mycket. Mycket admin, rådgivning, och oftast blir det en repetetive dag (MIB  alltså mekanisk infektionsbehandling, fyllningar, extractions, protetik, rotfyllningar…) Du får du ta igen det fysiska på gymmet sen så kroppen klarar av yrket. (fokus på rygg, nacke och armar)
  2. Du gillar inte problem solving. Även fast det är ett yrke med repeterande moment så måste du behandla patienter som individer med sina egna problem. Bara för att någon har samma besvär som någon annan betyder det inte att behandlingen necessarily behöver vara samma. Även fast allt sker i munnen måste du ha koll på resten av patientens hälsa så du inte missar nåt som kan va livshotande vid behandling. Du måste också ha koll på förändringar i munnen som kan vara livshotande för patienten. Allt behöver inte vara livshotade. Men to put it simply det gäller att gräva lite för att kunna hjälpa mycket. Exempel. Patient med mycket karies- varför? Dags att gräva lite.. En del av behandlingen är få patienten att bli frisk och undvika få fler angrepp!
  3. Du gillar inte människor.Det här är såklart inte avgörande. Vissa tandläkare tycker inte om människor men gör ett fantastiskt jobb. Men du träffar många människor. Och jag tror man kanske får bättre livskvalitet om man jobbar med människor och faktiskt tycker om det. Sen har du ju en grym tandsköterska du ska jobba med..och resten av dina co workers. Sammarbete. Blir lite tufft om man inte tycker om det..eller?
  4. Lätt stressad. Inte lätt med tandläkaryrket om man är lättstressad. Detta kan man jobba på. Men to explain, man jobbar med tidsbrist oftast. Ibland sker saker som man inte har planerat för. Då gäller det att inte bli blindad av stressen och kunna tänka klart! FÖR ALLAS SKULL.
  5. You like fashion. Håret ska vara uppsatt. Inga ringar, inga fixade naglar (nagelack, akrylics etc), ingen perfume, samma vita kläder dagligen…Sen kan du såklart piffa upp dig alltid men inte när du är på jobbet som tandläkare! 😒
  6. Precision. mycket pilligt för man jobbar med så små områden…you dont like it? it may be a bit difficult for you.
  7. Patience. Saker kan ta tid. Kommunikationen kan vara svår. Det gäller att vara persistent och inte tappa tålamod. Har man ingen tålamod så blir det nog lite svårt. Med alla yrken kanske? Har du inget tålamod så är det bra att börja jobba med sig själv.

 

Så. Ill leave it there.

 

Jag rekommenderar ALLA. ALLA. ALLA! att gå till en klinik och auskultera innan man ansöker om man inte haft nån erfarenhet inom yrket så man vet vad man ger sig in på! 5 år är inte ett skämt. Tiden går fort men om man ändrar sig har man tagit ut all sin CSN and all your youth (kidding) och det blir svårt att plugga nåt annat sen.

 

Have a lovely day and thanks for reading!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar