Är optikermatte svår? Engelskan då?
Jag får många olika frågor privat men det jag får i överflöd är just det som rubriken lyder: Är matten svår? Är det mycket engelska? Så jag tänkte en gång för alla berätta hur det ligger till.
KTH/Mattekurserna
Alla som börjar optikerprogrammet har inte lätt för matten. Trots det, klarar de flesta sig tillslut. Taluppgifterna kan vara jobbiga och svåra, främst att tolka och förstå hur man ska gå vidare därifrån, men är inte det så för all matte och fysik i början rent generellt? Och det är så individuellt. Det jag kan säga med säkerhet är ju fler tal man löser desto bättre kan man tolka uppgifterna och då sitter lösningsmetodikerna i huvudet. Man får jättemycket hjälp. På KTH är det upplagt så att vi har en föreläsning, sen övningslektion där det gås igenom hur man ska gå tillväga för att lösa uppgifterna, därefter räknestuga där man kan få hjälp när man sitter och löser själv. Dessutom erbjuds det en repetitionskurs för matematik när man börjar! Förövrigt har optikerutbildningen en ny utbildningsplan där det låter som att de har skärt ner något på ”matten”, se här:
Screenshot från KTH:s hemsida:
Jag började HT18 så jag går efter gamla utbildningsplanen där jag läser alla ovannämnda kurser. Nu har de ju slagit ihop det mesta till två kurser bara. Det är allt ni kommer behöva stå ut med! 🙂 Så småningom förstår man hur fundamentalt det är att vi lär oss det och när man har förstått det går det snabbt. Nu när jag har länkat till kurserna är det lätt att hitta sig in till gamla tentor. Jag brukar vilja avråda från att titta på dem innan man har läst en stor del av kursen för att det finns en risk att bli avskräckt. Det kan se ut komplicerat och svårt, men självfallet behöver inte vara det. Under kursen lär man sig allt det där och det blir begripligt tillslut.
Engelskan
Vi har utländska lärare. Det blir en del engelska. MEN, det mesta är på svenska! Engelsktalande lärarna kan oftast kommunicera på svenska, så har man inte förstått något specifikt under föreläsningen och känner sig osäker på sin engelska kan man ta det på svenska med lärarna efteråt. Eller varför inte fråga sina klasskamrater? Har man inte snappat upp något själv brukar det alltid vara någon annan som har.
Hoppas detta lättar på er stress 🙂
0 kommentarer