Gör det här innan du ansöker till optikerprogrammet

Antagningsperioden till hösten 2021 öppnar den 15 mars (om 3 dagar!). Funderar du på optiker? Se då till att göra en ordentlig research:

1. Ta reda på vad optiker innebär

Vad gör en optiker? Varför är arbetet viktigt? Vad läser optiker – vad blir de experter på, egentligen?
Det är frågor som du måste ha klart för dig innan du ansöker. Jag vet om flera stycken, inte minst från mitt första år på KI, som gav sig in på utbildningen utan att veta vad det innebar, för att sedan hoppa av. Vilket är ju synd, att gå miste om ett helt läsår bara på grund av det.

Att du är inne på den här bloggen är en jättebra början! Jag har flera inlägg som t.ex. 5 anledningar till att bli optiker, Hur optiker samarbetar med andra yrken, gällande själva studierna och uni – matematiken på utbildningen, dissektion av ett öga, och flertal andra inlägg som du kan leta fram. Men sök dig gärna till andra källor också. Jag rekommenderar: Optikerförbundets hemsida, YouTube och The European Council of Optics and Optometry (ECOO).

2. Ta reda på lönen

Hur mycket tjänar en optiker egentligen?
Det måste du såklart veta vad det ligger på ungefär. Det kan du göra på Statistikmyndigheten SCB:s lönedatabas. Om du håller musen över en viss stapel, får du den genomsnittliga siffran för den åldersgruppen.

3. Gå på en synundersökning

Passa på att boka när det finns erbjudanden som ”gratis synundersökning” eller liknande. Då kommer du se optikern in action. Ännu roligare om du bokar in en kontaktlinsundersökning om du är beredd på att lägga lite pengar, för att ta del av mera moment och inte bara den klassiska synundersökningen där man frågar 1 eller 2. Passa då på att fråga optikern dina funderingar kring vad de gör, berätta att du är intresserad av att läsa till optiker, och se vad du tycker sen!

4. Hittar inte det du söker? Mejla mig

Sen kan du såklart skicka iväg ett mejl till mig om du undrar något!! Det är bara att fråga på. Är det något jag inte kan svara på tar jag vidare frågan till lärare/ansvarige. 🙂

Lycka till!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig