Inblick i hur det är att vara blind (ft. Molly Burke) | Retinitis pigmentosa

När vi ändå är på tema synsvaghet vill jag belysa de som är allra synsvagast, blinda personer. Här i videon berättar Molly Burke, en blind youtuber, om hur hon upplever världen och vad hon stöter på i vardagen som en blind person. Rekommenderar alla att titta! Hon är en youtuber jag har följt ett tag. 😊 Under videon finner du tidsstämplar på punkter jag finner extra intressanta + kort bakgrund om hennes ögon.

00:00-01:10 – Kort om hennes seende. Här tar hon upp att hon kan se lite ljus, men hon har fotofobi d.v.s. stark ljuskänslighet. Ett perfekt exempelfall där filter (som jag tog upp i förra inlägget) kan hjälpa till, men då behöver patienten se mer än Molly gör för att det ska göra nytta! 🙂

02:20-04:25 – Vad för träning man får och hur man tränar. I följande ordning: punktskrift, ”O&M” orientering & motilitet och aktiv ekolokalisering.

04:25-05:40Simulation! Testa på en av teknikerna som togs upp precis innan – ekolokalisering.

05:53-06:43Om processen för att få en ledarhund. 

09:00Vem som gör hennes smink.

12:00Hur hon använder den digitala tekniken. Hon har sin voiceover funktion på en 100% hastighet, jättesnabbt! Tänk att en tränad hjärna kan uppfatta det iallafall. I mina ögon, så häftigt. 🌟

13:05Hur hon bildar sig ett första intryck av människor. Hon tar också upp hur folk börjar ändra sitt sätt att prata ju mer de hänger med henne.

14:50Säkerheten. Hur hon undviker överfall/angrepp som extra utsatt.

15:45Vad DU bör göra och inte göra runt blinda människor!!

19:00Transport. Hur hon tar sig runt och vad hon får stöta på för svårigheter när hon ska ta taxin ibland.

22:15Hur hon kan titta på Netflix också.

Mer som hon tar upp i videon är vad hon har för hobbyn (åker skidor bland annat!) och hur hon handlar mat m.m. En mycket lärorik video! Hon är en sådan inspiration:)

Molly tar upp i början hur hon först hade nattblindhet men kunde se i dagsljus, sedan blev det gradvis sämre och tillslut har hon förlorat synen i princip helt (kan bara detektera lite ljus). Dessa är typiska symtom på en ögonsjukdom som heter retinitis pigmentosa, vilket är det Molly har. Kort innebär det att ögats synceller, tappar och stavar, degenererar gradvis tills man har tappat största delen av sitt seende.

File:Left Eye Retina.jpg - Wikimedia Commons

Ett friskt öga.

File:Fundus of patient with retinitis pigmentosa, mid stage.jpg ...

Öga med retinitis pigmentosa.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig