Med KI till London

Först och främst vill jag säga TACK till vår fantastiska programdirektör Marika och KI i allmänhet för att jag fick den möjligheten att följa med! Jag är tillbaka i Sverige och för att sammanfatta resan med ett ord var det givande. Nu har man en inblick över hur det ser ut hos City University of London och vad man kan förvänta sig om man skulle på utbytesstudier dit.

Här är några punkter värda att nämna som skiljer sig från oss:

  • Annorlunda upplägg. T.ex. kommer vi att träffa riktiga patienter redan i andra året medan de gör inte det förrän på tredje året. Ögonrörelser läser de om i år 2 medan vi har redan läst om det (termin 2). Däremot har de kommit längre än oss i fysiken. Osv osv.
  • Flera kurser samtidigt. De läser flera kurser i taget och inte nödvändigtvis i samma ordning som oss (se ovan). Gemensam examinering av alla ämnen sker under tentaperioderna i januari och maj.
  • Större kliniker, mindre föreläsningssalar. Nu har vi inte varit på varenda föreläsningslokal som optikerstudenterna på City befinner sig på, men den vi var på var ganska liten jämfört med våra lokaler och hade mycket smalare bänkar! Däremot, både övningskliniken och de riktiga klinikerna var rymliga och fina.
  • Legitimation ett år efter examen. När de har gått klart sin utbildning måste de undergå ett år av tjänstgöring under övervakning för att bli legitimerade optiker.

Dag 1

Direkt efter att vi anlände i London tog vi oss till universitetet, släpandes med våra bagageväskor. Vi träffade personal från deras optikerprogram som visade oss runt campus samtidigt som vi utbytte information.

Därefter fick vi träffa några studenter och hade en mycket trevlig diskussion som var väldigt givande. Huvuddelen av konversationen handlade om hur deras system fungerar.

Dag 2

Vi spenderade en heldag i skolan och fick vara delaktiga med studenterna. Vi mätte glasögon, diskuterade handovers (överlämning av patienten från optiker till optikerassistenten), testade retinoskopi på dummy eye i kliniken med mera.

Efter det gick jag och min klasskamrat och shoppade på Oxford Street! 😋

Dag 3

Spenderade morgonen med tredjeårsstudenter sedan åt vi lunch och begav oss till flygplatsen för då var det dags att åka hem! 

Och vad för lunch har man när man är i London? – Såklart får man inte missa det klassiska fish & chips!Avslutningsvis tycker jag att ”olika metoder, samma resultat” skulle beskriva det hela rätt väl. I slutändan är det samma yrke och rent kunskapsmässigt bör vi ligga ungefär på samma nivå när vi är färdiga optiker. Jag anser att bästa tiden att gå på utbytesstudier är sista året då är både parter i fas! Det var en jättekul upplevelse och studenterna vi mötte var supertrevliga. Definitivt rekommenderar er att åka på utbytes! 😀

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig