Synsvagsteknik, filterglasögon och förstoringsglas | Optikerprogrammet år 2 (termin 4): AVKLARAT!
Idag skrev vi tentan för den absolut sista kursen den här terminen! Kursen handlade om hur man kan hjälpa väldigt synsvaga patienter på olika sätt.
Ljuskänsliga patienter som kanske kom att bli ljuskänsliga p.g.a. någon sjukdom, exempelvis AMD (Age Macular Degeneration), på svenska: åldersförändringar på gula fläcken, kan använda filterglasögon till hjälp i vardagen för att öka komforten och höja kontrasten. Filter tycks också hjälpa människor med migrän.
Filter blockerar främst korta våglängder av ljus (blått ljus) som det finns gott om på dagen och kommer även från våra skärmar.
Andra patienter har mer problem med att se klart. När glasögon inte räcker till måste man börja titta på andra alternativ, t.ex. förstoringsglas.
De finns i olika varianter såsom handhållen, stativlupp, eller kikare, men också – superstarka glasögon!
Här provar jag den sistnämnda varianten. Ser ni vilka stora ögon jag fick? 👁️_👁️ 😆
Tacksamt för den tiden vi lever i är att vi har digitala verktyg som man kan komma långt med som synsvag. Bara på ens mobil kan man trixa med kontrasten, ljuskänsligheten, zooma in och ut m.m. Det finns även speech-to-text funktion som är speciellt nödvändig för blinda personer.
Vi hade en labb den här kursen och det var första gången jag åkte till Stockholm sen mars och sista gången för år 2!
0 kommentarer