Vad vi gör på ögonläkardagarna (KUM-Ö)
Det nya spännande projektet som jag skrev om tidigare (här) har startat igång för oss och den senaste månaden har det varit fullt upp med det, våra vanliga patientpass, tentaplugg och övningar.
Idag tänkte jag ägna ett inlägg åt ögonläkardagarna. Här har vi, T5:are på optikerutbildningen, fått vara med och ta emot patienter från allmän- och akutmottagningen samt kirurgisk retina tillsammans med ögonläkare. Läs mer om KUM-Ö på KI:s hemsida.
Det går till som såhär: vi hämtar in patienten från väntrummet, kör en riktad anamnes (sjukdomshistorik), kör standardmätningar som att mäta patientens intraokulära tryck (trycket i ögonen), checkar av vad de ser samt gör olika tester vid behov t.ex. tar en bild på näthinnans lager med en OCT-maskin. Våra handledare finns alltid tillhands och vägleder oss. De finns också där ifall det skulle finnas behov av att droppa patienten med pupillvidgande droppar eller bedövning, ifall det skulle behövas en vidare utredning/behandling. Handledare avser våra lärare och magisteroptiker från akuten.
Efter det går vi in till ögonläkaren med patienten och läkaren får göra en bedömning. Ibland kan de ordinera ytterligare en mätning som vi får göra. När patienten har fått en handläggning är den klar att gå för dagen och då tar vi emot nästa.
Det kommer in patienter med alla möjliga olika tillstånd, från att tidigare haft en näthinna som har lossnat och är här efter operation, till att ha fått en främmande kropp i ögat som måste plockas bort. Det har varit väldigt lärorikt och man ser sig själv utvecklas i en riktig snabb takt! Jag tycker att detta är bland det bästa KI har gjort för optikerutbildningen, speciellt då man ser ett alltmer ökat behov av optikerns kompetens i sjukvården blir detta särskilt givande för ens karriär i framtiden.
0 kommentarer