Dyrt studiematerial?
En del universitet- och högskoleprogram är väldigt beroende av specifikt studiematerial, som t.ex. juristprogrammet som uppdaterar sig med ny studielitteratur varje termin +++ den tjocka dyra lagboken som är OBLIGATORISK!
Jag har en kompis som studerar till jurist i Uppsala och vad jag har förstått av henne går böckerna ofta runt runt. Hon köper litteratur av äldre terminare och säljer sedan litteraturen till någon yngre terminare när hon gått klart den terminen – ibland för samma pris och ibland blir det en förlust.
Men hur ser det ut på tandhygienistprogrammet här på Karolinska Institutet?
Jag var faktiskt lite nervös den första veckan när man fick reda på en del kurser man skulle ha på T1 och dess ’’obligatoriska litteratur’’.
– ’’Shit, jag kommer blir ruinerad nu om jag ska köpa böcker till delar av kurser på endast 4hp. Vad ska jag med en allmän fysiologibok till sedan? Läsa om kranialnerverna och skallens hålrum för kul liksom?’’
Jag och de flesta i min klass har klarat sig bra med föreläsningsmaterial och ev. att låna (KI:s bibliotek eller som jag gjorde – lånade hemma på mitt stadsbibliotek) den rekommenderande litteraturen. Det är verkligen överkurs att köpa litteraturen i varje kurs och dess delmoment!!
TVÅ böcker har jag köpt och är nog de enda böckerna jag kommer lägga pengar på. Det är dessa två:
Parodontit – en introduktion
Karies – sjukdom och hål
Dessa två böcker kostade ca 900-1000kr totalt och är litteratur som kommer hjälpa mig under alla år jag studerar och även ute i arbetslivet, t.ex. när jag behöver gå tillbaka och läsa lite extra om plackens mikroorganism.
Jag köpte 2016 års upplaga i båda böckerna, vilket rekommenderas eftersom forskare kommer med nya teorier och saker och ting uppdateras och därför är en allt för gammal upplaga inte lika tillförlitlig.
P.S. Snart öppnar antagningen för ht-18!! 😊
0 kommentarer