Första PED-passet
På termin 4 går vi äntligen in mer på PED dvs barntandvård, något som jag kan tänka mig att jobba mer med i framtiden. Karolinska Institutet har studentkliniken VUX, där jag har mina klinikpass och patienter varje vecka, men de har även en PED-avdelning på våning 8. Idag var det dags för första av totalt fyra PED-pass.
Idag var det inga patienter som stod på schemat utan vi skulle utföra fissurförsegling på Oscar (vår kära dock-patient som är så duktig och alltid gapar stort).
Eftersom det var första gången vi var på PED-kliniken började vi passet med en liten rundtur för att få ett hum om var instrument och disken finns. Lite praktisk info vill säga.
Men vad är fissurförsegling?
De stora tänderna långt bak i munnen, tuggtänderna, har på tuggytan så kallade fissurer och kuspar. Med andra ord beskrivet ”slingriga spår och bergstoppar”.
De slingriga spåren, fissurerna, kan hos vissa personer vara väldigt djupa. Denna yta kan därför vara ett riskställe för karies, att bakterier samlas i fissurerna och får gotta till sig där. Hos barn kan därför en behandling vara att man gör en fissurförsegling, då täpper man till stor del igen dessa fissurer för att undvika framtida kariesangrepp på dessa ytor. Däremot är detta inget man gör på alla barn utan bara på patienter med risk för karies. T.ex. barn med tidigare fyllningar på mjölktänder, mycket plackbeläggningar i munnen, hög sockerfrekvens eller att fissurerna i sig är väldigt djupa och därmed är en risk i sig.
Detta är en behandling som vi tandhygienister kan utföra då man aldrig borrar i tandsubstans utan endast rengör ytan först och därefter ruggar upp ytan med ets (fosforsyra 32-38%) och sedan lägger den flytande fyllningen i fissurerna, ljushärdar fyllningen och till sist putsar på fyllningen.
Jag själv har inga fissurförseglingar men vissa i klassen har det. Det kan vara olika från klinik till klinik i olika områden om hur flitigt man jobbar med fissurförseglingar också. Har du några fissurförseglingar? Dags att kika in tänderna i spegeln ikväll kanske 😉
-
Så grymt bra inlägg och kul att följa dig genom utbildningen! 🙂
Har själv inga fissurförseglingar. Tänkte bara på när du skrev om detta, vad gör man åt väldigt djupa fissurer om fissurförsegling inte har gjorts? Låter det vara eller tar risken att det kan bli något framöver? Så kul att veta mer angående det här med fissurförsegling 🙂
2 kommentarer