Kan hundar få hål i tänderna?

Även om det är en självklarhet att alla levande organismer med tänder – alltså emalj, dentin, rotcement och pulpa kan få hål i tänderna så kan det ändå vara svårt att inse. I alla fall för mig. Om söta oskyldiga hundar får hål i sina tänder är fallet precis lika som när småbarn får hål i tänderna. Det är vi vuxna som återigen är boven.

Karies – hål i tanden är en livsstilssjukdom. Det är många faktorer som spelar en avgörande roll varför det blir ett hål. Väldigt enkelt kan man dela upp de olika faktorerna en vågskål och om angreppsfaktorerna ”väger” mer än försvarsbakterierna blir det karies.

FÖRSVARSFAKTORER:    ANGREPPSFAKTORER:
-Fluor                                             – Bakterier
-Saliv                                              – Kosten

Enligt AniCura är karies hos hundar sällsynt och om det uppstår så drabbar det ofta kindtändernas tuggytor (d.v.s. långt bak i munnen). Om karies upptäcks på en tand så är ofta större delar av hela bettet drabbat då kariesangrepp upptäcks försent. Skadan är redan skedd i hela munnen.
Precis som oss människor så borras den karierade delen av tanden ut och fylls igen, dock skriver AniCura att hålen nästan alltid upptäcks när kariesangreppet är så nära pulpan – hunden har värk – och därför blir behandlingen tandextraktion.

Vad kan man som husse och matte göra då?

  • Vad du ger hunden för foder har en betydande roll. Nu har jag inte hund själv och kan ge konkreta exempel, men hundmat som innehåller socker och fastnar mellan hundens tänder bidrar till större risk för karies.
  • Även regelbundna tandrengöringsbesök hos veterinären är positivt – tro det eller ej, det är inte bara vi människor som får tandsten och behöver få det borttaget.
  • Daglig tandborstning förhindrar uppkomsten av plack (en bakteriebeläggning på tandytan) som i sin tur kan bli karies. Hunden lär sig att acceptera tandborstning så allra bäst är att börja då hunden är valp. Det finns till och med hundanpassad tandkräm! Hur coolt? 😊

Borstar du tänderna på din hund?

0 kommentarer

Relaterade inlägg