Lärlingsprogrammet inom FTV Gävleborg

Den största avgörande anledningen till varför jag valde att studera till tandhygienist var för att jag hade jobbat ett år som så kallad lärling på en folktandvårdsklinik i min stad. Det var här jag fick upp ögonen för tandvården och framförallt tandhygienistyrket.

Tyvärr så är det, vad jag vet, bara Gävleborg som har detta system med lärlingar på FTV-kliniker. Jag har ingen aning om det är på G i andra städer heller, men ett tips är att kolla med sin egna klinik som man går hos, bara ställa en öppen fråga – för det kan ju i sin tur så ett frö hos kliniken som sedan slår igenom några år senare.


Det hela började med att jag fick hem ett brev i brevlådan där det bl.a. stod ’’är du sugen på att jobba inom folktandvården?’’. Jag nappade och sökte in – fick jobbet, på kliniken som jag dessutom är patient på.
Man blir anställd inom FTV 1år och har en fast månadslön (15.000 första halvåret och andra halvåret 15.500), 25 betalda semesterdagar och man får följa med på eventuella tandvårdsdagar, seminarium och verksamhetsplaneringar.
I princip alla kliniker inom Region Gävleborg anställde en lärling till varje klinik.

Men vad gjorde man som lärling inom FTV då?
Min roll på kliniken var att jag var som en tandsköterska utan utbildning. Jag började assistera tandläkarna med en handledare i några veckor och när jag kunde stå på egna ben och visste hur lagningar, rotfyllningar och prepp för krona gick till kunde jag assistera ensam. Jag satt även i receptionen och tog emot samtal och tog betalt. Även i sterilen höll jag till en del, jag tog hand om all disk och körde rotbrickor och tänger (som man drar ut tänder med) i autoklaven. En del instrument blir rent med en körning i diskdesinfektorn medan vissa grejer måste vara helt sterilt (= köras i autoklaven).

Eftersom tandhygienistyrket lockade mig mer än tandläkare så bad jag min teamchef om att få vara med tandhygienisterna på kliniken med (de jobbar ju ensam och behöver ingen assistans, så jag stod mest och tittade på och hjälpte till att skriva daganteckningar).

Tack vare lärlingsprogrammet så insåg jag att ’’det är ju det här jag vill jobba med’’. Det är en sån GRYM fördel att få kunna prova på ett jobb innan man väl bestämmer sig för att söka in! För hur vet man egentligen att man vill bli tandläkare eller kanske ingenjör bara genom att läsa vad en sådan gör? Jag hoppas fler folktandvårdskliniker inom Sverige kan hoppa på lärlingsprogrammet! Det blir en win-win situation för både tandvårdens brist på sköterskor/hygienister/tandläkare och oss osäkra killar och tjejer som inte vet vad vi ska studera till i framtiden.
(Jag tror att hälften av alla lärlingar från året jag var lärling gick vidare inom tandvården – endast jag till hygienist och resterande till tandläkare).

Ansökningarna öppnar 6 mars och är öppen till 16 april varje år (ungefär samma datum som antagningen för universitet/högskolor).

Här är en länk om du skulle vilja läsa lite mer om lärlingsprogrammet. Varför inte söka om du bor inom Gävleborgs län och är sugen på att se hur det fungerar att jobba inom tandvården? http://www.folktandvardengavleborg.se/sv/Om-Folktandvarden/Jobba-i-Folktandvarden-ny/Larlingsprogam-i-Folktandvarden/

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg