Ny student på Karolinska Institutet

Är du en ny förvirrad student som just nu springer svettandes runt i KIs lokaler och trappor? Helt ovetandes om var ANA 8, ANA 10 och ANA 23 är? Och vadå ANA, vad menas ens med det? Som grädde på moset så är huvudet sprängfullt med massor av ny information och ord som PingPong, Ladok och Studentigroup.

Lugn, det var exakt samma sak för mig förra året! Vi alla är små förvirrade T1or någon gång, det är ju en helt ny fas i livet man hamnat i. Hoppas jag kan få dig lite mer med på banorna med detta inlägg i alla fall, annars får du bara inse att allt löser sig med tiden (trots att de låter väldigt klyschigt och man vill ha koll på allt nu nu nu).

Först och främst, välkommen till Campus Flemingsberg! Det fräsiga campuset där vi odontologer håller till. The place to be 😉

  • ANA = Alfred Nobels Allé. Alltså, det är allén (gatan) kring alla olika byggnader som är döpt efter Alfred Nobel. ANA 8 är den största byggnaden som du kommer till efter att ha gått ned för trapporna vid Södertörns högskola. Det är här vår studentklinik och omklädningsrum finns. Det är också här vi tandhygienister spenderar mest föreläsningstid och även här vi spenderar mycket tid i de extremt långa microköerna nu i början av ett nytt läsår. Jag lovar, de kommer inte alltid vara så här lång kö klockan 12:00 varje dag.

 

  • KI-kortet. Nu som ny student på KI kommer du behöva fixa ett KI-kort (om du inte fixat det redan, det kanske är jag som är lite sent ute). KI-kortet behöver du för att ta dig in på skolans fräscha och fina gym, för att hämta ut dina klinikkläder, för att ta dig in i omklädningsrummet för att byta om till klinikkläder och även för att komma in på själva kliniken. Kortet behövs också till att komma in på vissa andra ställen, så ha alltid ditt KI-kort på dig är mitt tips!

 

  • Ping-Pong. Jadu, vad ska jag ens säga? Ett jäkla klickande och du lär dig med tiden hur man hittar. Lägg någon stund då och då nu i början för att försöka lära dig att hitta. Kika in dina nya kurser och dess delmoment, specifika detaljscheman och seminarieuppgifter så du inte missar något som kanske inte tas upp i helklass. Det är även här PowerPoints hamnar efter föreläsningar om lärarna lägger upp sina PPs. Låt det ta tid, du kommer få stenkoll på Ping-Pong om du bara vill och ger det den tiden.

 

  • Här ser du dina mål för varje termin. En avklarad termin = alla moment är ibockad och det lyser GRÖNT! Detta är sidan hela klassen uppdaterar 24/7 två veckor efter en tenta för att se om man klarade tentan eller ej. Det är inte som på gymnasiet att du får tentan i din hand av en lärare utan det sker utav en administratör och hen bockar i tentan i studentigroup när den är rättad av läraren. Tentan kan du sedan hämta ut hos administratören.

 

  • Skriv upp dina användarnamn och lösenord, även vad du kommer in med var. Din 4-siffriga kod är för Windows, Opus (journalsystemet) och Studentigroup. Ditt användarnamn i bokstäver + siffror är för att komma in på Ping-Pong, Ladok och e-biblioteket. Skriv även upp ditt skåpsnummer i omklädningsrummet om du har dåligt minne. Det finns en risk att allt detta blandas ihop, då är det skönt att ha allt strukturerat i t.ex. telefonen.

 

  • Salarnas namn. Detta är också något du lär dig med tiden. Entréplan i ANA 8 är fjärde våningen, alltså där fiket, biblioteket och mikrovågsugnarna finns är den fjärde våningen och därför heter föreläsningssalarna bakom matsalen 4X, 4Y, 4Z och 4U – det är här vi hygienister håller till en del. Mer information tänkte jag inte mala in i din hjärna nu.

Ha det bra och hör av dig till mig om du undrar något specifikt för tandhygienistprogrammet!
: linda.dahlstrom@stud.ki.se

0 kommentarer

Relaterade inlägg