Studentstress?
Nytt år, nya möjligheter?
Nytt år, ny stress över skolan och prestationer?
Stress och skola är ord som oftast går hand i hand och därför kommer vi digitala ambassadörer nu ha ett gemensamt tema – d.v.s. studentstress.
Felicia, psykologstudenten har beskrivit vad stress är så bra, så istället för att upprepa – läs mer om det här: https://blog.ki.se/kistudentenfelicia/studentstress-vad-ar-stress/ .
Något som kan skapa en stress hos studenter kan vara dessa spärrtentor som på vissa program finns. Men vad är en spärrtenta? En spärrtenta är precis som vad det låter, en tenta du måste klara för att kunna gå vidare på fortsatta kurser och fullfölja utbildningen. T.ex. kan inte kurser från första terminen ligga släpandes på termin 3. Olika program har olika spärrtentor, alla kurser behöver inte vara spärrtentor som gör att du inte kan gå vidare till nästa termin. Jag har för mig att varje OP-kurs som vi på tandhygienistprogrammet har, d.v.s. vår klinikkurs var spärrkurser. Att om du på termin 1 inte klarade den kliniska examinationen kunde du inte gå vidare och börja ha patienter på termin 2, vilket är rätt obvious och bra, för om du inte klarar det kliniska arbetet blir det inte bättre att du börjar utföra det på patienter. Däremot har varje tenta två rest-tillfällen, vilket betyder att du kan faila första tentan och har därefter två tillfällen till på dig att klara den. Skolan vill ju inte kugga dig, dom vill att du ska kunna fortsätta på utbildningen.
Men i höstas fick alla tandhygieniststudenter ett mail från vår studievägledare om att behörighetskraven för T2 och T4 har beslutats att tas bort från och med nu, alltså vt-2019. Detta gjordes för att minska stress och stödja en god studiesituation för studenterna. Medan detta hände hos oss satte andra program in behörighetskrav mellan vissa terminer för att minska stressen. Väldigt konstigt…
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att dessa spärrar har tagits bort, jag ser det på två olika sätt.
1. Bra för dom som upplever stress och t.ex. ligger efter pga. personliga skäl och inte av lathet. Eller att man t.ex. haft problem med att ens patienter bara uteblir, detta är ju inte något man själv påverkar och kan göra något åt.
2. Sämre då vissa som gärna skjuter upp på allt till sista stund kommer kunna skjuta upp inlämningar och liknande uppgifter ännu längre och därmed sitta med allt i mitten på maj innan sommarlov/examen och istället uppleva ännu mer stress då.
Men stress är inte bara negativt, stress kan vara bra också, jag personligen gillar när jag har en del bollar i luften samtidigt, det gäller bara att det inte blir för många bollar och att jag kan kontrollera alla. Mina personliga tips för att försöka undvika stress i samband med skola och vad de positiva fördelarna att med att ha en liten bakomliggande stress fungerar bra för mig kommer i nästa inlägg.
Kika gärna in våra andra bloggares inlägg gällande studentstress.
https://ki.se/utbildning/mot-vara-digitala-ambassadorer
0 kommentarer