Uppsökande tandvård

I dagens samhälle behåller vi våra egna tänder allt längre i livet. Nu är inte ”skrattande löständer” i ett glas vatten under natten hos morfar lika vanligt. Med mer kunskap hos både patienterna och framförallt hos tandvårdspersonalen kan munhygienen skötas på ett sätt som gör att utdragning av tänder för att få en protes inte är lösningen vid det naturliga åldrandet.

Idag hade vi en halvdag med fokus på just detta ämne, uppsökande tandvård på sängliggande patienter som av olika anledningar inte kan besöka tandvården. Uppsökande tandvård betyder att tandvårdspersonal besöker patienter i deras hem och gör en munhälsobedömning då patientens kanske inte är i skick att ta sig fysiskt till en klinik till exempel på grund av åldern eller en funktionsnedsättning. Efter att fått detta tillstånd blir man erbjuden besök 1 gång/år, man behöver ju rutinkontroller som 90-åring också, eller hur?

Har du en mor- eller farförälder på äldreboende? De kanske får dessa munhälsobedömningar årligen, läs mer om hur detta går till här:

Fokuset idag var att själva få vara patienten i sängen och få testa på lite produkter som är vanliga och rekommenderas till äldre som eventuellt medicinerar många olika mediciner och därmed kan vara väldigt muntorr, en väldigt hög riskfaktor för karies.

Proxident smörjande tandkräm – mild och utan natriumlaurylsulfat (skummande effekten)

Proxident salivstimulerande tandkräm – mild och utan natriumlaurylsulfat (skummande effekten)

Jag själv gillar verkligen FLUX sockerfria sugtabletter, smaksatta i jordgubb, krusbär eller lakrits för att stimulera salivproduktionen. Dessa finns som ett litet godis på tågresan i min skolväska hehe.

Kom ihåg: åldrandet betyder automatiskt inte dåliga tänder!!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg