Varför ligger fokuset på det ytliga

Ett vitt leende.
Ett perfekt leende?

Ja, säkert enligt många om jag skulle fråga denna fråga ute på stan. Det är ständigt reklam om blekningstandkrämer och geler som ger dig det perfekta vita leendet nu för tiden. Influencers som ger reklam på sina sociala medier ’’vill du ha lika vita tänder som mig, använd koden xxx för 20% i kassan’’. Men det handlar om så mycket mer än ett vitt leende och raka tänder. Vilket är sorgligt att inte fler förstår.

Självklart så vill ju varje individ ha fina tänder som man kan känna sig nöjd över, att man kan le och skratta utan att dölja tänderna med handen framför. Varje individ har olika syn på vad ett fint leende är, det jag tycker är fint kanske inte du tycker är fint, vilket man har rätt till att tycka. Alla tycker och tänker inte likadant. Och det ska vi inte göra heller.

Men det tråkiga i detta ytliga ämne är att många egentligen inte fattar att det största fokuset borde handla om att ha friska tänder. Inte snygga tänder. För vad gör det att ha vita raka tänder som i slutändan ändå måste lagas eller dras ut för de är sjuka? Dessa tusenlappar som är spenderade på det perfekta hollywoodleendet är bortkastat i sjön?

Det mest provocerande med t.ex. blekningsreklamer som influencers eller tv:n gör reklam för är att se att personen i fråga inte ens kan hantera en tandborste rätt. Det är rött och svullet tandkött. Gingivit. Tandköttsinflammation. Men det alla blint fokuserar på är ändå det vita leendet.
Egentligen såklart? För jag kan väl inte ha krav på att alla personer som gör reklam för det orala ska ha en tandvårdsutbildning i bagaget?

Men det är dock det man önskar. För p.g.a. denna brist på kunskap om vad som egentligen är bra och dåligt inom den orala arean skapar vi normer och förutsättningar i dagens samhälle att det fina ser ut såhär. Och det fula ser ut såhär. Och såklart vill de flesta se ut som ’’det fina’’ – när det egentligen inte är det som är det fina i en snart utbildad tandhygienists ögon.

Vad skulle du vilja ha?
En frisk mun utan lagningar men lite trångt i underkäksfronten? (vilket är normalt!!!! det normala är inte att varje tand ska ha en halv millimeters avstånd till granntanden)
Eller ett ’’hollywoodsmile’’ – vita raka tänder där dock orala sjukdomar ligger och pyser under det perfekta?

Puss & kram trevlig helg!

0 kommentarer

Relaterade inlägg