Varför tandhygienist?
Vad var det som gjorde att jag sökte in till tandhygienistprogrammet och inte tandläkarprogrammet?
Vad är det som skiljer yrkena åt?
Varför lockade inte tandläkaryrket mig?
Tandhygienister är enligt mig lite ’’i bakgrunden’’ på tandvårdskliniker, det är inte alla som vet att tandhygienister finns, eller vad de gör. Av automatik säger man ’’jag ska till tandläkaren idag’’ men i verkliga fallet är det kanske en undersökning hos tandhygienisten man ska på.
Det var under mitt lärlingsår på en folktandvårdsklinik hemma i Gävle som tandvårdsyrket växte fram, och fram för allt hygienistyrket.
För att sammanfatta mina svar på frågorna i början gör jag en simpel lista i punktform:
• Att arbeta ensam – Tandläkarna hade alltid sina tandsköterskor med sig, en trygghet tycker vissa, men jag föredrar att arbeta självständigt och lägga upp mina egna rutiner (gillade aldrig grupparbeten i skolan på gymnasiet heller)
• Stressen!! Usch så många luncher jag och tandläkaren kom försenat till p.g.a korta avsatta besökstider på behandlingar som krävde mer tid.
• Akuttiderna – Ibland händer det att man får akut ont i en tand, en fyllning lossnar eller liknande. Dessa akutpatienter kom till tandläkarna (kan skilja sig hur fördelningen ser ut från klinik till klinik inom olika län) och dessa akuttider skapade också förseningar i tandläkarens tidbok.
• Jobba förebyggande – En tandhygienist jobbar väldigt mycket med profylax = förebyggande innan sjukdomen väl är på plats eller att bli frisk från sjukdomen. Detta innebär profylaktiskt behandling, samtal med patienten, före- och efter-checkar. Ja, enligt mig – lite kvalitetstid med patienten! Tanken att jag, som tandhygienist, kan få en annan människa att ändra sin livsstil för hen har ett förtroende för mig, det är något som kommer betyda sååå mycket för mig som person och blivande tandhygienist.
• Alla åldrar på patienter – Från att ta emot 2-3åringar på deras första tandvårdsbesök, till att se 9 åringar som har ett tjodundrands växelbett, till framtittande visdomständer hos 20åringar till glada trevliga pensionärer. (såklart är inte alla patienter lika härliga som jag beskriver det 😉) Men variationen lockar mig. Den ena dagen kommer aldrig vara den andra lik! Sedan är ett + att jag tycker om barn, och kan ni tänka er nå mysigare än att få räkna lilla 4-årige Kalles 20 tänder??
• Variationen på uppgifter – Att inte bara jobba mellan datorn och patienten dag ut och dag in är också något jag ser som positivt. På kliniken jag jobbade på hade en tandhygienist hand om BVC kontroller utanför kliniken 1gång/varannan vecka. Man kan även vara en ’’uppskattad’’ flourtant på skolor, jobba i receptionen på kliniken eller kanske assistera tandläkare ibland. Om man absolut inte vill jobba med sina egna patienter på sitt rum från 7-16 vill säga!
0 kommentarer