Sammanfattning av mitt ”sommarlov”

Under sommaren har jag fått möjligheten att arbeta på FTV, något som jag rekommenderar alla tandvård-studenter att göra innan examen. Jag har fått arbeta tillsammans med en legitimerad tandhygienist samt även fått arbeta med egna patienter (barn och ungdomar).

Det skiljer sig ganska mycket kring hur vi arbetar i skolan samt ute på folktandvården. En grej som skiljer sig är att man tar röntgenbilder mycket oftare ute i folktandvården i jämförelse med skolan. Detta har lett till att jag fått möjligheten att träna extra på att ta röntgenbilder vilket kändes extra roligt.

Sedan har jag fått se mycket av team samarbete mellan olika professioner, i detta fall pratar vi om samarbete mellan tandläkare och tandhygienister. I den klinik jag arbetade på fick tandhygienister laga tänder efter att tandläkaren borrat. Detta får man göra efter att man tagit en kurs hos kliniken.

Sedan träffade jag även många äldre patienter. Och man märker att vissa verkligen är beroende av stöd när det kommer till att bevara en god oral hälsa. Många äldre hade t.ex. mycket sämre oral hälsa där man kunde se mycket plack (bakterier), inflammerat tandkött, karies (hål i tänderna) osv.

Just sånna patienter vill man verkligen hjälpa till. Det ska bli roligt att kunna göra skillnad i framtiden där man kanske kan påverka och göra så att patienter inte har lika mycket besvär i munhålan för att de ska kunna äta och prata normalt.

0 kommentarer

Relaterade inlägg