Vi som bloggar

Fidan – audionomstudent

Mitt namn är Fidan och går 3:e terminen på Audionomprogrammet. Utöver det jag är studentrepresentant i Utbildningsnämnden och i Programrådet. Min inre kompass är inställd på att forska okända horisonter och klättra uppför de brantaste klipporna. Målmedveten student med stora drömmar och passioner att de knappt får plats i min ryggsäck. En av mina största drömmar är att bli en vårdhjälte! Jag har alltid känt ett starkt intresse genom att stöta och hjälpa människor, att vara en del av deras väg mot att övervinna svårigheter samt se när de klättrar upp genom svåra situationer ger mig en rush av lycka som ingen kaffekopp kan konkurrera med.

Men vänta, det är inte allt! Bakom mina äventyrliga studiemål döljer sig en lika färgstark bakgrund. Jag är som en tärning med varje sida som representerar en annan aspekt av mitt liv. Jag är Kurd, född i Syrien, uppvuxen i Grekland och har bott i Sverige sedan 2013. Låt mig berätta att tack vare min bakgrund idag jag kan prata 5 språk närmast flyttande. Vad kan passa bättre än Karolinska Institutet, som är en internationell världskarta för utbildning? Här kan jag utforska, mingla och lära känna folk från alla hörn i planeten, med en touch av medicinsk magi! Så här har ni fått en inblick om mig och min bakgrund som har formulerat mig till den jag är idag. Nu hoppas jag att ni är intresserade att följa min resa som studentbloggare här på KI.

Daniela – psykologstudent
Mitt namn är Daniela och går T3 på psykologprogrammet.

Vem är jag? En av de tuffaste men samtidigt mest fascinerade frågorna att sätta ord på. Vi människor är varelser som består av väte, kol, kväve och syre men något som gör oss lite extra unika är vår personlighet! Utifrån det paradigm jag ser mig själv som är jag en gladlynt och extrem driven person som aldrig ger upp, när jag sätter ett mål viker jag inte en tum förrän jag har förverkligat det!
Min bakgrund har spelat en avgörande roll till den jag är idag. Jag har en mångkulturell bakgrund, jag är född i Albanien, uppväxt i Grekland och bor sedan 2017 i en av världens grönaste land, Sverige! Min barndom är fylld med både positiva och negativa minnen. Jag har blivit utsatt för mobbning, något som hade en negativ påverkan på mina önskemål och ambitioner, jag hade problem med fokus och fallande betyg. Med tiden försökte jag ändra mig själv för att passa in och bli omtyckt av andra. In i detta mörker lyckades jag däremot hitta ljus, några fantastiska människor som fick mig att inse mitt egenvärde. Dessa stunder i mitt liv väckte fram en vilja att lära mig mer om människors beteende, om varför vissa människor tenderar att ändra sig själva för att passa in och varför vissa väljer att skada andra. Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi!

Jag lät ingenting att komma i vägen för mina akademiska mål. Jag satte nya mål och drömmar. Jag pluggade väldigt hårt dygnet runt. Resultatet blev att jag landade på mitt dröm universitet, Karolinska Institutet! För närvarande strävar jag efter att göra denna värld till en bättre plats att leva i genom att börja med att kvalitativt förändra mig själv och därefter hjälpa andra förändras.
På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.
Låt denna bloggresa börja !!!

Filippa – logopedstudent
Mitt namn är Filippa och jag läser termin 5 på logopedprogrammet. Att kunna kommunicera med vem som helst när som helst är en självklarhet för de flesta av oss. Jag vill kunna hjälpa och stärka individers kommunikationsförmåga där den är bristfällig eller helt uteblir, och därför valde jag att börja plugga till logoped. På bloggen kommer ni att få insikt i hur det är att vara student på logopedprogrammet men även hur studentlivet allmänt ser ut vid karolinska institutet. Vi hörs!

Betül – läkarstudent

Jag heter Betül och går i termin 4 av det nya läkarprogrammet. Jag är legitimerad sjuksköterska sedan tidigare, även då efter en KI utbildning.

Är du intresserad av att hjälpa människor så finns det en hög chans att du kommer hitta en roll just för dig inom vården. Det finns ett stort antal yrken som alla är varierande, och du har många möjligheter att utveckla dig själv.

Jag jobbade som undersköterska under sjuksköterskeutbildningen och som sjuksköterska efter examen, däremot låg diagnostik och medicin varmare om hjärtat. Det var dags att pröva på nytt och nu studerar jag återigen.

Det går inte riktigt att starta en mening om mig utan vården, det är alldeles för sammanflätat. Min personlighet är en kombination av min vårderfarenhet och den senaste median jag konsumerat. Med detta menar jag framför allt litteratur, men även filmer och serier.

Jag har alltid strävat efter att skriva mer och här får jag chansen att vara mer än en läsare. Till bloggen kommer jag bl.a. bidra med en inblick till det nya läkarprogrammet. Må det bli en spännande resa för oss alla!

Kira – läkarstudent

Jag studerar på det gamla (5,5-åriga) läkarprogrammet. I augusti fick jag mitt första barn och för tillfället föräldraledig. Nästa termin återgår jag till studierna och börjar termin 10. Jag började läkarprogrammet direkt efter gymnasiet när jag var 19 år. Här kan du läsa mer om hur jag kom in på läkarprogrammet Under åren har jag inte bara lärt mig mycket, programmet har även haft en stor inverkan på mitt liv utanför studier och jobb.  Att studera till läkare är både kul, tufft, givande, utmanande och fantastiskt, det är bara några få adjektiv av de som kan appliceras. Att studera på Karolinska Institutet är häftigt och något som jag drömt om sedan jag gick KI:s sommarforskarskola för gymnasieelever 2017. På KI får vi får ta del av framstående forskning, avancerad sjukvård och bo i vår vackra huvudstad.

 

Uppdaterad av:

tanyaschulte 2023-11-24