Vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om hur det är att plugga på KI. Hittar du inte svaret du söker kan du kontakta våra studenter under "Fråga oss".

Vart vänder jag mig för att få veta mer om era utbildningar?
Boka tid hos en studievägledare. Vi hjälper dig att få struktur på dina tankar och idéer. Mejla till: studievagledning@ki.se för tids­bokning eller ring 08-524 863 50 (telefontid måndagar och onsdagar kl.09.30-11.30 ).

Vart ligger ert campus?
KI har två huvudcampus, campus Solna och campus Flemingsberg. Utöver campusområdena, som ligger i anslutning till universitetssjukhusen, finns det flera sjukhus som är nära kopplade till KI:s utbildningar: Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och S:t Eriks Ögonsjukhus.

Om valet står mellan olika universitet, varför ska jag välja KI?

  • KI är Sveriges enda medicinska universitet och erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar.
  • Lärare vid KI forskar ofta parallellt med sin undervisning så du som student får ta del av det senaste inom det medicinska området.
  • Du får tidig patientkontakt ute på praktik och får möjlighet att känna på arbetslivet på riktigt.
  • Under din utbildning kan du göra praktik eller studera en period utomlands.
  • Aktivt studentliv tack vare KI:s två kårer som anordnar allt från idrottsevenemang och skidresor till teatergrupper, temafester och mycket mer.
  • KI är ett internationellt universitet där du träffar studenter från hela världen.
  • Ett av världens ledande medicinska universitet

Hur ordnar jag studentbostad?
Stockholm erbjuder ett brett utbud av boendealternativ och en rad olika bostads­köer. Det kan ta lite tid att hitta boende men låt inte det hindra dig från att söka din drömutbildning. Här har vi samlat våra bästa tips

Kan jag studera delar av min utbildning utomlands?
KI har utbytesavtal med cirka 150 universitet i ett trettiotal länder runt om i världen. Varje utbildningsprogram har sina egna avtal som bara gäller för studenter på just det programmet.

Finns det något studentliv på KI?
Absolut. Genom KI:s studentkårer kommer du snabbt nära studentlivet och träffar nya vänner.

På KI finns två kårer: Odontologiska föreningen (OF) som är kåren för studenter på tandläkar- och tandhygienistprogrammet och Medicinska föreningen (MF) som är för alla studenter på övriga program. Som medlem i OF eller MF har du alla möjligheter att lära känna nya människor. Gå på anordnade temafester, spex och kultur event eller engagera dig i idrottsaktiviteter såsom yoga, fotboll och skidresor. 

Var hittar jag information om alternativt urval (PIL och TAPIL)?
Här hittar du uppdaterad information om alternativt urval och vad som gäller för PIL (läkarprogrammet) och TAPIL (tandläkarprogrammet)

Hur mycket praktik är det på era program?
De flesta av våra program har flera veckors, ibland månaders praktik per termin. Detta gör att du utvecklas stegvis samtidigt som du knyter nyttiga kontakter inför ditt kommande arbetsliv. På utbildningen kallas praktik VFU som står för verksamhetsförlagd utbildning = praktik. 

När startar era program?
Alla våra program startar på höstterminen. Arbetsterapeut-, fysioterapeut-, läkar-, och sjuksköterskeprogrammet startar också på vårterminen.