Mitt forskningsprojekt

Kylan håller i sig i luften och jag antar att vi alla väntar in vårvärmen nu. Denna vecka håller jag mig inomhus på praktik. Jag ska få spendera både dag- och kvällspass på akuten på Danderyds Sjukhus, vilket ska bli otroligt lärorikt och spännande!

Jag nämnde ett forskningsprojekt i ett av mina tidigare inlägg, som jag tänkte berätta mer om i detta! När vi läste fysiologi-kursen under termin 3 (basvetenskap 5) så fick jag möjlighet att ta del av ett projekt rörande polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Projektet drivs av Elisabet Stener-Victorin (Karolinska institutet) och Anna Benrick (Göteborgs universitet). Det jag fick göra var att översätta de nya algoritmerna för hantering av PCOS inom vård, från engelska till svenska. Därefter var tanken att sammanställa allt och på så sätt bilda en svensk informationssida om just PCOS. Efter cirka 1 års tid publicerade vi äntligen hemsidan på internationella kvinnodagen den 8 mars 2024. Hemsidan heter PCOS guiden och är helt enkelt en sida med information om ett så vanligt, dock så ouppmärksammat syndrom. Klicka på länken för att navigera dig runt på hemsidan! 

När jag har fått frågor från er som läser bloggen, eller när jag träffat blivande studenter på öppet hus, har det varit mycket frågor om just forskningen. Mitt svar låter likadant; studerar du på KI finns möjligheter till forskning runt varenda hörn! Vi hade ett moment under en av våra kurser där vi skulle välja en artikel publicerad av ett av KI’s forskningsinstitution, för att skriva om och presentera för en mindre grupp i klassen. Det var uppskattat av många eftersom att vi på så sätt blev introducerade till pågående forskning på KI! 

Sen finns även forskarmöjligheter på sommaren för studenter på KI. Det är perfekt för de som tycker att det blir lite mycket med forskning parallellt med studierna under terminen. Med KI’s sommarforskarskola (KISS) forskar man under handledning i sammanlagt 7 veckor. Som student på KI har man även rätt till forskningsstipendium!

PCOSguiden är fortsatt under utveckling och jag är glad att förgylla min studietid med detta projekt. Snart närmar sig klassens första terminstenta dessutom och därmed går vi in i tenta-period. Men men, först lite tempo på akuten!

Vi ses framöver /Eileen, läkarstudent. 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg