Hur ska man tänka när man väljer utbildning?

Det är nästan omöjligt att veta vad man vill göra resten av sitt liv när man går ut gymnasiet, ännu mindre grundskolan. Så hur vet man vad man vill göra och vad man ska plugga? Hur ska man tänka? 

I detta lite längre inlägg tar jag upp olika faktorer (livsstil & arbetstider, lön, dagliga arbetsuppgifter, arbetsmarknad, ämne, om du tröttnar, internationalitet och socialt) som kan vara bra att beakta när man väljer sin utbildning, jag skriver också lite om hur det ser ut inom läkaryrket och min egen reflektion. Jag listar frågor som kan vara bra att ställa sig själv och någon som vet hur det ser ut i arbetslivet, det kan vara en studievägledare, en bekant, någon yrkesverksam eller student du inte känner som du kontaktar specifikt för dessa frågor och vår allas bästa vän Google. 

Livsstil och arbetstider

Detta är en viktig fråga och ens preferenser kan mycket väl ändras med tiden. Hur mycket vill du jobba och hur vill du jobba? Är det viktigt för dig att ha möjligheten att jobba deltid, hemifrån eller sätta dina egna arbetstider? Kan du tänka dig att jobba helger och när alla andra är lediga? Kan du tänka dig långa dagar? Flexibilitet inom yrket är verkligen en lyx som alla inte har.

Läkaryrket är ett tidskrävande yrke med begränsade möjligheter till flexibilitet, arbeta hemifrån och arbeta deltid. Den långa utbildningen och det konstanta lärandet gör att man ofta får räkna med att även “jobba” på obetald tid (ex plugga till tentor, läsa ny forskning mm). 

När jag började läkarprogrammet såg jag inte detta som ett problem utan fokuserade väldigt lite på livsstil. Jag tänkte att det är kul att ha ett jobb som är en livsstil och mycket av vem man är istället för att “bara ha ett jobb”. När jag nu har fått barn har mina prioriteringar förändrats. Jag vill spendera så mycket tid som möjligt med min familj och så lite tid som möjligt på jobbet. När jag började läkarprogrammet visste jag inte att jag skulle få barn, jag reflekterade inte så mycket över huruvida jag ville ha barn eller hur många utan hade inställningen “vi får se hur det blir”. Det var först när jag träffade min man som frågan aktualiserades och jag började reflektera över hur min karriär ska fungera med familj. Allt är såklart möjligt, många om inte de flesta läkare har barn, men samtidigt så gör alla uppoffringar på något sätt och jobbar du jourer eller långa dagar så innebär det tid ifrån failjen (ffa kvällar och helger då alla andra hemma).

Min syn på obekväma arbetstider var i början av studierna också helt annorlunda jämfört med nu. När jag var singel och inte hade barn trivdes jag väldigt bra med att jobba kvällar, nätter och helger men nu när jag har en familj så vill jag vara med dem under  min lediga tid och jobba när de gör annat (är i skolan eller på jobbet). Det här var ju något som folk har sagt till mig tidigare, att man inte vill jobba obekväma arbetstider men jag fattade aldrig riktigt det förrän jag själv fick barn. Men frågan är – är det värt det för dig?

Lön

Hur vill du bo? Vad vill du ha för livsstil? Är du van vid en viss livsstil från dina föräldrar som du vill upprätthålla? Eller vill du ha en bättre finansiell situation än du haft tidigare? Finns det möjligheter att tjäna vad du anser är en bra lön inom yrket? Hur ligger medellönen jämfört med andra yrken med liknande utbildning? Finns det möjlighet för löneutveckling? Är lönen baserad på prestation?

Pengar är inte allt men det behövs. Den här punkten säger sig självt. Det kan vara bra att titta på hur bra man tjänar och jämföra med hur lång utbildningen som krävs är. 

Läkaryrket är inte en karriär man väljer för pengarna. Det är inte finansiellt lönsamt att studera till läkare. Visst du har en skaplig lön när du är specialistläkare men lönen väger inte upp för en halv miljon i CSN-lån och mer än 10 års studier. När du tar examen efter 6 års studier är din ingångslön under medellönen i Sverige och du har missat 6 år av potentiell inkomst, pension och sparande. 

Dagliga arbetsuppgifter

Vad gör du varje dag när du efter examen får ett jobb inom din bransch? Sitter du på kontoret, är du på fötterna eller står du still? Ser varje dag likadan ut eller finns det en stor variation från dag till dag? Är arbetet förutsägbart eller har du ingen aning om hur morgondagen kommer se ut förrän du kommer till jobbet? Är det kreativt? Tycker du att det är kul? Är jobbet givande och känns viktigt? Vad är dina preferenser? 

Dagliga arbetsuppgifter är viktiga, det är vad jobbet går ut på. Vissa är kanske okej med “tråkiga” arbetsuppgifter om andra faktorer väger upp eller om man är bra på det. För andra är det viktigt att man trivs med arbetsuppgifterna. 

Läkaryrket går ut på att diagnosticera och behandla patienter. Exakt hur skiljer sig inom olika specialiteter. Många tycker att jobbet är givande, utmanande och känns viktigt då man får hjälpa andra.

Arbetsmarknad

Hur ser arbetsmarknaden ut inom ditt yrke? Hur ser dina chanser ut att få jobb direkt efter examen? Att ha tagit examen men inte få jobb pga dålig arbetsmarknad och brist på jobb är inte en optimal situation över huvud taget. Det kan ha negativa konsekvenser på såväl din ekonomiska situation som ditt välmående. Ta reda på hur arbetsmarknad ser ut och efterfrågan på personer med din utbildning.

Det finns en brist på läkare i Sverige och globalt. Det är inte svårt att få jobb efter examen. Ofta kan man välja var man vill jobba. Även utanför vården finns det en efterfrågan på läkare. 

Ämne

Vad vill du jobba med? Vad tycker du att är kul?

“Jobba med något du älskar så kommer du inte jobba en dag av ditt liv” har man hört i olika varianter. Så klart att man ska jobba med något man gillar att göra men bara  för att man  gillar att göra något så betyder det inte att det är något man vill jobba med. För att ge ett  exempel, jag älskar att laga mat  och experimentera i köket men jag hade inte velat jobba med  det på  grund av att jag älskar att bara göra det utan krav. Om det hade funnits en tidspress och det varit ett måste hade jag inte tyckt att det är lika roligt. Så det  gäller att tänka steget längre, hade din hobby passat dig som yrke? Svaret kan vara ja men behöver inte vara det och om det blir ditt yrke kanske det inte kommer vara lika kul att göra det som hobby.

Många tycker att ämnet  är viktigt, jag tycker att andra saker är viktigare. Om passionen är det enda som driver dig är det svårt att parera en situation där du är olycklig i dina arbetsförhållanden men passionerad kring själva arbetet. Många läkare hamnar i denna  situation, dålig lön, mycket obetalt arbete, dåliga arbetsförhållanden och hög belastning, men det är ändå roligt och viktigt att få hjälpa patienterna. För vissa fungerar det, för andra leder det till utbrändhet.

Om du tröttnar  

Finns det möjlighet att byta typ av jobb inom samma bransch om du känner att du tröttnar? Kan du använda din examen till flera olika saker? Det är inte helt ovanligt att byta banan i livet, det är många som tröttnar på sitt jobb och skolar om sig men att börja plugga igen kan vara en ekonomisk utmaning, ffa om man inte har kvar studiemedel från CSN. Däremot är det lättare att byta bana inom samma bransch utan att behöva gå tillbaka till skolbänken. Finns dessa möjligheter med den examen som din utbildning ger? 

Med en läkarexamen finns många möjligheter, man kan som kliniker (läkare som jobbar på sjukhus/mottagning etc med att ta hand om patienter) byta specialitet, man kan jobba med forskning, inom produkt- eller läkemedelsutveckling, med medtech, inom myndigheter och mycket annat. 

Jag tror att det är viktigt att ha möjligheten att byta om man inte trivs, oavsett hur stort eller litet bytet är. Det kan alltså bara vara byte av arbetsplats eller byte av bransch. 

Internationalitet

Vill du ha möjligheten att åka utomlands och jobba eller kanske till och med flytta utomlands? Då är det viktigt att välja en karriär som är kompatibel med just detta. Vissa yrken (ex jurist) är väldigt specifika för landet, dvs du studerar hur något fungerar i just Sverige (och det fungerar då på annat sätt i andra länder). 

Läkaryrket kan klassas som ett internationellt yrke men det skiljer sig också väldigt mycket beroende på vad man jobbar med och vad man söker sig till. Det är inte “bara” att flytta men det går även om det ofta kräver komplettering och språkkunskaper för att kunna kommunicera med patienter i det landet man jobbar i. 

Socialt

Vill du jobba med andra eller trivs du bra med att jobba själv? Vill du ha en fysisk arbetsplats där du kan äta lunch och fika med kollegor? Hade du trivts med att jobba hemifrån och oftast se kollegor endast på en skärm? Vill du styra ditt arbete själv och vara den som bestämmer eller jobba i team med stöd av andra?

Alla är olika och vissa gillar att vara sociala medan det för andra kan vara en energitjuv att hela tiden vara omkring andra. Inom läkaryrket kan det variera, oftast jobbar man i team och har hjälp av flera andra personer (framför allt inom sjukhusspecialiteter medan att jobba som allmänläkare på vårdcentral kan jobba mer självständigt även om man har sina kollegor på plats). 

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa dig i jakten på din drömutbildning och glöm inte att du kan söka till program på KI med start HT24 senast 15 april!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg