Maja iklädd labbrock hållandes en grön anteckningsbok och mobil

8 snabba om BMA-programmet!

Halloj på er!

Förra veckan gjorde jag en take-over på Instagramkontot @ki_studenter och fick en del frågor om biomedicinska analytikerprogrammet (BMA-programmet) där! Jag tänkte dra några av dem här så får ni läsare svaren här med. Så här kommer 8 snabba om BMA-programmet!

1. Hur ser en vanlig dag ut på programmet?

Antingen har man en hel- eller halvdag med föreläsningar eller laborationer. När det inte är labb eller föreläsningar finns tid ofta avsatt för självstudier med exempelvis inspelade föreläsningar, jobb med inlämningsuppgifter eller liknande. Ibland kan det även finnas fördjupningsseminarier som jag rekommenderar starkt att gå på! De hjälper lärandet jättemycket!

2. Är det mycket matte och kemi?

Kemi, ja. Men! Kemin vi läser är främst biokemi och organisk kemi vilket begränsar kemin en hel del. Den kemi vi läser är alltid kopplad till teorin vi pluggar och de viktigaste kemi-delarna brukar tas upp i början av programmet så att alla hamnar i samma fas. Så var inte orolig om du känner att du kanske glömt eller inte riktigt hajat allt kemi-mässigt innan programmet börjar. 

När det gäller matte är det mest kemi-matte. Spädningsformeln (c1 * V1 = c2 * V2) är vår bästa vän och annars är det bara pH-beräkningar, enhetskonverteringar (hur många µL är en mL? svar 1000) och lite räkning på massa och molmassa. Sedan läser vi även lite matte när vi läser statistik, men främst bara grundläggande såsom spridningsmått, medelvärde och median. Inga läskiga integraler eller derivator! 

3. Vad är svårast på programmet?

Själv tycker jag att cell- och molekylärbiologi har varit som svårast. Anledningen till det är att celler är så enormt komplexa och det är så många olika processer som sker och påverkar varandra att det blir lätt komplicerat. Egentligen går allt ihop ganska bra, men att det är mycket är det som har gjort det lite extra svårt för mig. 

4. Vad kan man jobba med som BMA?

Massor! 

Det finns ett stort behov av BMA i hela landet, vilket betyder att det finns många jobbmöjligheter. Detta gör att du antagligen kommer kunna jobba med det område som DU är mest intresserad av efter du har tagit examen! Vissa tycker till exempel att mikrobiologi (bakterier, virus, parasiter) är superhäftigt och kanske söker sig till mikrobiologen (klinisk mikrobiologi). Vissa andra kanske söker sig till klinisk genetik för att göra häftiga DNA-analyser till exempel! Andra är som mig och tycker biokemi är världens häftigaste sak och nördar in sig på något labb där dem gör mycket bioanalyser! 

5. Vad har du för tips till en som söker och vill gå BMA-programmet?

Repetera den grundläggande kemin litegrann! Om du förstår olika kemiska bindningar (vätebindningar, jonbindningar, hydrofoba interaktioner/van der Waals-bindningar), atomens uppbyggnad och komponenternas roll – då borde det gå bra! Sedan kan det vara bra att också repetera cellorganellernas olika funktioner lite grundläggande. Men det är inget måste! Som nämnt går man igenom det mesta grundläggande också i början av programmet. Det kommer gå bra ändå ska du se! 

Om du börjar på programmet vill jag ge tipset att var inte rädd att ställa frågor till föreläsarna! De är riktiga proffs på allting och vill att DU ska förstå även de svåraste sakerna. Frågor som “vänta… nu förstår jag inte alls… kan du förklara om?” har kommit upp ibland, och lärarna svarar jättebra! Och ta hjälp från äldrekursare (studenter i högre årskurser)! De kan du oftast hitta i studiesektionerna (som för BMA-programmet är BAS).

6. Hur stor del av utbildningen är labbar? Hur kan ett labbarbete se ut?

Det är lite olika, men om man tänker generellt praktiskt arbete (labbar + praktik) så är det 1-2 labbar i veckan i genomsnitt. Första året kan vara lite mer teoritungt men generellt har man i alla fall någon labb varannan vecka då. Upplägget brukar vara att man först har teoriföreläsningar och sen har en labb som handlar om det man har lärt sig! 

7. Vad är de största utmaningarna med att jobba som BMA?

Nu är jag inte färdigexaminerad, men jag tror att den största utmaningen är att BMA-yrket innefattar en konstant utveckling. Det kommer alltid ny forskning, nya metoder och ny teknik som man kan behöva lära sig och anpassa sig till med tiden. Men det är även en rolig sak, att man får lära sig mycket nytt under yrkets gång!

8. Vad är det bästa med att jobba som BMA?

Jag tycker att det bästa är att BMA-jobbet är extremt roligt och intressant, samtidigt som det är superviktigt! Jag tycker det är superhäftigt att få stå på labb och tolka avancerade provsvar. Att det samtidigt är superviktigt arbete för att exempelvis en patient ska kunna få rätt diagnos och rätt hjälp, är verkligen det bästa. Varje gång jag har jobbat har jag alltid stannat upp och tänkt på hur varje prov är en person som jag indirekt hjälper. Det motiverar en verkligen att fortsätta jobba och lära sig. Biomedicinsk analytiker är ett superviktigt yrke, och superkul! 

Hoppas det hjälper!

Snart stänger antagningen för höstens program, ses vi kanske på labbet i höst?

/Maja, biomedicinsk analytikerstudent

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Här har du en framtida biomedicinsk analytiker! Jag är en mycket nyfiken person och från mig kommer du att se en massor om biomedicinska analytikerprogrammet på KI (det häftigaste programmet enligt mig!!). Jag är även del av studentkåren i vår egna studentsektion Biomedicinska Analytikersektionen. Vi har det skoj här! Så häng med på mina äventyr på bloggen :)

0 kommentarer

Relaterade inlägg