Karolinska Institutet Flemingsberg med blå himmel som bakgrund

Hur lättar man trycket på universitetet?

Universitetet innefattar ju heltidsstudier, alltså 40 timmar i veckan. Det är en bra del mer än vad man kanske hade i gymnasiet, och det är en del tid på bara plugg. Detta kan göra att universitetsstudier känns jobbigt för många. Så här kommer några tips för att lätta på trycket med studierna på universitetet!

 

1. Ställ frågor!

Mitt allra allra bästa tips för att lättare förstå material är att fråga lärarna! Det är trots allt universitetet, vilket betyder att saker kommer att vara mer nischade och komplicerade än det du kanske har lärt dig tidigare. Det betyder dock också att lärarna är mer specialiserade och kanske till och med forskar om det områden de lär ut! Detta är en jättestor fördel, eftersom det betyder att de kan riktigt mycket om det de lär ut. Så ställ frågor till dina lärare! Du kan fråga allt från “Nu fattade jag inget… kan du förklara om?” till “Kommer Forward Scatter då alltså vara lägre för erytrocyter?”. Den bästa frågan är verkligen ibland “Kan du förklara om?”, för om du tänker det, är det säker någon annan i föreläsningssalen som tänker samma sak. Det finns verkligen inga dumma frågor. 

 

2. Ta hjälp av äldrekursare

Äldrekursare (de som går terminerna över dig) har gått igenom i princip samma lärmaterial som du kommer att gå igenom. Det betyder att de kanske kommer ihåg vad som var extra svårt, eller hur den där mekanismen fungerade, eller hur man bäst ska tänka för att klara tentan. Kanske har de några gamla uppgifter eller anteckningar de kan skicka som kan hjälpa? Det kan dock vara lite klurigt att hitta och få kontakt med äldrekursare. Jag rekommenderar att kolla i studiesektionen (och gå med! Det är kul!) eller kanske gå på något roligt programevent där äldrekursarna kanske närvarar! 

 

3. Studiestugor

Om du har tur kanske ditt program anordnar studiestugor! Studiestugor är generellt tillfällen som planeras in för att studenter ska kunna komma och få hjälp med sina studier från äldrekursare (även det ett sätt att nätverka med äldrekursare)! Det är superbra tillfällen att få hjälp av någon som redan klarat av det du pluggar just nu. Då kan du få tips om hur du ska tänka, eller kanske få något förklarat på ett nytt sätt! 

 

4. Starta en chatt med klasskompisarna

Nästan redan dag ett på programmet rekommenderar jag att starta någon sorts gruppchatt med dina klasskompisar. Det spelar ingen roll om det är hela klassen eller bara de du hänger med, men att ha en chatt hjälper mycket! Det finns en massor av olika chatt-appar man kan använda, och vissa där man till och med kan använda olika chatt-kanaler i servrar för att organisera sig (det har min klass gjort!). Min klass använder vår chatt massor och där hjälper vi varandra med allting från “skulle man ha med dator imorgon?” till att hitta källor till hemuppgifter. Sedan skickas såklart en och annan meme också; lite kul får man ha!

 

Det kan bli tufft med studierna ibland, men det finns alltid hjälp att få! Utöver de tipsen jag nämnt här ovan, rekommenderar jag även att ta hjälp av bibliotekets resurser (https://kib.ki.se/ eller på Campus). Och om det skulle bli extra svårt med stress finns alltid studenthälsan. 

Ta hand om er!

//Maja, biomedicinsk analytikerstudent

 

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Här har du en framtida biomedicinsk analytiker! Från mig kommer du att se en massor om biomedicinska analytikerprogrammet på KI (det häftigaste programmet enligt mig!!). Vi har det skoj här! Så häng med på mina äventyr på bloggen :)

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg