Starka och känslosamma intryck på praktik

Det är väldigt speciellt att studera till läkare. En stor del av utbildningen tar plats i verkligheten på sjukhus. Vårt jobb är att vara “nyfikna” och ställa frågor, förstå vad som händer och lära oss. Man får vara  med om mycket tufft och mycket fint. Patienter och anhörigas värsta och bästa dagar. Här är några stunder som lämnat ett stort intryck på mig som läkarstudent.

  • Att se ett barn födas. Det är få saker som slår detta, så vackert och sjukt?
  • Se hur våra organ ser ut och samtidigt veta vad de gör. Allt från dissektioner, obduktioner och operationer där man tar ut ett/delar av organ. Det är så häftigt att se hur kroppen ser ut, veta hur mycket den kan göra och klara av.
  • Se nära och kära finnas där för sin anhörig/vän i livets slutskede. Det är något som så klart är sorgligt men också så fint, att se hur viktiga och betydelsefulla relationer är.
  • Se kirurgen berätta för patienten och anhöriga att operationen gick bra och att patienten är cancerfri. Cancerbesked är inte lätt oavsett ålder, men många som jobbar inom vården håller med om att ju yngre en patient är, ju tuffare brukar det vara. Att meddela att man kunnat bota en sjukdom är en fantastisk lättnad och glädje för alla§. 
  • Se vårdpersonalens förmåga att anpassa sig för patientens bästa. Det är så många fantastiska personer som jobbar inom vården. Det är otroligt att se hur personalen tillsammans hjälps åt och individuellt kan anpassa vården efter patientens behov när det behövs. 

Jag blev helt ärligt lite tårögd bara att skriva detta inlägg. Jag är väldigt tacksam att patienterna låter oss studenter vara med, både när det är tufft och fint. Det är den här delen som man inte lär sig om i böckerna eller som examineras på tentor men ändå är så otroligt viktig. Att inte bara finnas där som läkare för att ansvara för det medicinska utan att också finnas där som stöd och medmänniska.

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg