Hur hittar man sin studieteknik?

Studieteknik är verkligen nyckeln till framgång i plugget. Men att hitta rätt studieteknik är långt ifrån enkelt. Hur jag studerar och förbereder mig inför tentor på läkarprogrammet var faktiskt bland de första frågorna jag fick till min mejl!

När jag började studera till läkare hade jag tagit en kurs inom juridik samt studerat spanska utomlands. Jag hade alltså med andra ord inte så jätte mycket erfarenhet av universitetsstudier. 

Min första termin på läkarprogrammet blev därför utmanande vad gäller studieteknik. Jag minns att jag studerade materialet utan någon ”riktig plan”. Dvs, jag tittade på föreläsningar och antecknade på dator, men jag återvände aldrig till materialet för att repetera. Under termin 2 hade vi anatomikurserna, vilket bara handlade om att memorera memorera memorera. Då började jag återvända mer till materialet och repetera i form av att förhöra mig själv. Det kunde exempelvis vara att placera rätt namn vid rätt struktur på anatomimodeller. 

Jag skulle säga att jag hittade min studieteknik under termin 3. Men hur? Det blev en kombination av allt jag hade gjort under termin 1-2! Visst är det superbra att titta på föreläsningar och anteckna, men fina anteckningar fyller inget syfte om man inte repeterar dem. Den polletten trillade nog ner under anatomikursen just eftersom att vi repeterade massa hela tiden! Så jag tror det är viktigt att ha med sig vad gäller studieteknik; man måste testa sig fram till vad som funkar för just en själv! Men var uppmärksam – vad funkar bra? Vad fungerar sämre? 

Hur ska man repetera materialet då? 

Det absolut vanligaste i min klass är flashcards! Det är det smidigaste sättet att förhöra sig själv. Man kan dessutom sitta flera tillsammans och göra flashcards och på så sätt diskutera och revidera materialet tillsammans. För en sak är säkert; att plugga tillsammans är så mycket roligare!

 

Sen får man inte glömma det mest grundläggande; att ta raster! Man blir tröttare än vad man tror av att sitta timme efter timme och studera. Att röra på sig 5-10m eller köpa en kaffe gör verkligen skillnad!

Nu har vi snart tenta så jag sitter för det mesta och pluggar inför det. Så nu blir det massa repetition och ett sista ös innan sommarlov!

/Eileen, läkarstudent. 

0 kommentarer

Relaterade inlägg