Tandläkare och Tandhygienister #Proffsutbyte

Som tandläkare är det guld värt att ha samarbete med en tandhygienist!

I skolan fick vi ha en samarbetspatient förra terminen och jag hade tur som fick jobba med en grym tjej som gick hennes 3de år!  Hon fick inte bara en patient av mig, utan hon fick 2 och jag skulle ha gett henne fler om hon hade tid haha!

Så varför är det så bra-inte bara i skolan såklart.

Du som tandläkare gör en undersökning. Status- hur det ser ut, diagnoser- karies, slemhinnor, parodontit, need for protetik? Och så har patienten mycket tandsten, plack, dålig OH.

Att informera om bra OH, lära ut bra tandborstningsteknik, MIB (mekanisk infektions behandling also known as ta bort tandsten, plack osv), gå igenom mellanrumsborstar, mäta fickor- Det tar tid.

Så hur underbart att man kan skicka iväg patient så hen blir sanerad, informerad av nån som gör det dagligen och är grym på det! (igen hitta nån som är grym på det- som gör det som du skulle vilja ha det- alla jobbar inte lika, och alla bör inte jobba tillsammans- hitta den rätte för dig =D sen om du har det super svårt att hitta nån så kanske det är nåt fel på dig haha) Its lovely.

Patient comes back ready för behandling. Du dubbelkollar fickor osv och läkning och fortsätter med behandlingar. JÄTTE SMIDIGT! i skolan gör vi inte det mycket då du som tandläkare borde veta hur du gör. Jobbar du nånstans utan tandhygienist så måste du veta hur du sanerar patienten. Du ska veta hur du mäter fickor och tar plack index (hur mycket plack patienten har), mäter blödning, osv. DU SKA KUNNA DET som tandhygienisten kan. Så det är bra att öva på sina patienter. Men ute så är det lite mer brist på tid. Då är det grymt att man kan fördela arbetet.

En gång i tiden var tandläkare arga för att hygienister skulle ta deras jobb..nåt sånt..men det är fortfarande bris

All in all. Thank you dental hygienists för ert arbete och muchos tack till min samarbetspartner som vart super!

PS våra kläder är lika så det är namnbrickorna man ska ha koll på för att se vad vi jobbar med =)

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar