Ändra beteende – mot bättre hälsa

Att fysisk aktivitet är bra för oss är ingen nyhet. Vi alla vet att vi vinner på att röra oss mer, allt från att man blir starkare till bättre minne, sömn och mående rent allmänt. Men att komma igång med träning och hålla det igång är inte alltid så lätt, trots att vi vet hur stor positiv påverkan den har på oss. Jag är trött av att känna mig trött hela tiden och jag tror att det har med att jag brister i detta område så nu är jag fastbesluten att ändra på det!

Flera incidenter i vardagen har fått mig att inse att min kropp beter sig som en 50-årings. Varannan helg jobbar jag på en optikerbutik som assistent/säljare där jag står mestadels av tiden. Det är påfrestande på ryggen och jag märker av det ganska snabbt efter att ha stått ett tag. Mina kollegor säger sig vara för vana så de känner inte det, men jag får ont i ryggen efter varje arbetspass. Självklart förstår jag att det är p.g.a mina långa timmar av stillasittande på skolan och fritiden. Optikerassistenter får stå mycket, medan optiker får sitta mycket – därför måste man försöka få in träning i vardagen på andra sätt, typ gymma innan/efter jobbet. 

Boy, Exercise, Female, Fitness, Girl, Health, Human

En fantastisk sak med att gå på KI är att man är omgiven av människor som kan så mycket om människokroppen på ett eller annat sätt. Jag tog kontakt med blivande fysioterapeut Kiki, som är också en del av vår digitalambassadör team, efter att ha fått en utsträckning i benet. Konversationen ledde till att jag berättade att jag vill börja träna och hon erbjöd hjälpa mig komma igång – jätteschyst 🤩 Hon har gjort en mall (kika in på hennes blogg för att se hur den är upplagd) där hon skrev det jag berättade och tillsammans kom vi på kreativa förslag som jag kan väva in i vardagen.

Mitt problem är att jag är för bekväm. Bara en sådan sak som att svettas får mig att inte vilja röra på mig extra. Eller att vädret inte tillåter för en promenad idag. Det är konstanta ursäkter man kommer med, men vi måste bryta oss loss från det här beteendet för att steppa upp vår livskvalité. Alltså, hur svårt kan det vara att bara byta om till träningskläder och köra ett pass – svettas man är det bara att ta en snabbdusch efter? Skärpning nuuu.

Jag försöker få in vardagsmotion som att promenera från T-centralen till ögonsjukhuset istället för att ta kollektivtrafik, tar alltid trappor m.m… Men vill man få de riktiga hälsovinsterna måste man få upp pulsen i minst 10 min/dag och det ska jag nu jobba på. Jag har gått och köpt en ny yogamatta och är supertaggad för att använda den. Tack Kiki för pushen!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig