… äter gör man, ändå dör man

Sallader från Nanna Svartz

KIs campus i Solna är inte stort, även om många elever och anställda är placerade här. Alla vill dessutom äta lunch ungefär samtidigt, så det gäller att vara taktisk när man tar sig an lunchandet. Här följer en praktisk guide till att luncha på KI.

Lunchtider: Mellan 11.30 – 12.45 är det som mest trafikerat i matsalarna. Lite tidigare och lite senare brukar tempot vara långsammare och atmosfären stillsammare. Det finns även gott om plats då.

Restauranger: Det finns fem restauranger på Campus Solna. Jöns Jacob i Berzeliuslaboratoriet, Erik Jorpes och Nanna Svartz i Aula Medica, Mollan i MF:s källare, samt Königs på Folkhälsomyndigheten.

Jöns Jacob, även känd som JJ och Jönsan, är den största och populäraste. Fem olika lagade lunchrätter serveras dagligen för 80 kr. Man kan även köpa en tallrik sallad som man plockar själv från salladsbuffén för 50 kr. I café-delen av JJ kan man köpa färdiga takeaway-rätter, sallader och wraps, samt kakor och kaffe. Dessutom finns det en avdelning med kylskåp och mikrovågsugnar för de med matlådor. Eftersom JJ ligger så nära föreläsningssalarna är det förstahandsvalet för många av studenterna.

Erik Jorpes är ett café i Aula Medica där man kan köpa färdiga sallader, mackor och mellanmål. Kaffe och kakor finns också. Hit går många anställda och viktiga KI-personer som vill ha en lite lättare lunch.

Nanna Svartz ligger också i Aula Medica, men mot Solnavägen. Det är en lunchrestaurang som serverar lagade rätter, men är lite flottare än JJ. Därför är det snarare professorer och forskare som äter här, än studenter.

Mollans Asiatiska Kök är ett alternativ till Jöns Jacob för många studenter. Det är en billig lunchbuffé som serverar mat inspirerad av östasiatisk matlagning. Det finns alltså nudlar, friterad kyckling och räkchips här.

Königs serverar tre olika dagens, en veckans soppa och en veckans sallad. Det finns även mackor och kakor. De flesta som äter här är anställda på Folkhälsomyndigheten, resten är forskare på KI.

Mikrovågsugnar: De som har tagit med sig sin egen mat kan mikra den på lite olika ställen på Campus, bland annat i Hus75, Jöns Jacob och på fjärde våningen i Berzeliuslaboratoriet.

Lunchpriser: 55-85 kr. Mackor är billigast. Sallader och wraps är inte heller speciellt dyra. Lagade lunchrätter brukar kosta runt 85 kr men då ingår salladsbuffé, kaffe och bröd.

Matlådor: Majoriteten av studenterna tar med sig matlådor som de lägger in i kylskåpen i JJ eller Hus75. Matlådorna är ofta små och gjorda i billig plast som smälter när den mikras för länge. Det finns alltid en risk för att matlådan blir tagen av en desperat skolkamrat som kuvad av sin hunger endast ser stöld som boten till sin svält. Därför brukar jag alltid laga mat som ser osmaklig ut och linda in den i minst tre plastpåsar så att inte ens den mest utsvultna själ skulle få för sig att sno den.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle