5 tips på hur du håller tänder och tandkött friskt
Jag har sett att mitt inlägg 5 tips på hur du klarar tentan har blivit väldigt populärt och är det mest lästa inlägget på min blogg. Varför inte köra på i samma stil men istället fokusera på tänder och tandkött. Hur håller du det friskt på bästa sätt? Självklart har alla patienter individuella mål och egenvårdsprogram, men här kommer några grundläggande tips som är en bra förutsättning för att behålla tänderna friska länge i livet.
- Borsta morgon och kväll – en upprepande mening från all tandvårdspersonal, men det bästa är att borsta tänderna 2 gånger/dag med fluoridtandkräm. Dels för den mekaniska rörelsen från tandborsten reducerar plackbeläggningar på tandytan (bakteriebeläggningar) och fluoridtandkrämen stärker tänderna och gör dem motståndskraftiga mot det vi stoppar i oss som vill bryta ned tanden, dvs. göra ett hål, karies.
- Använd någonting mellan tänderna – ju tidigare du börjar ju bättre är det. Tandtråd, plackers, mellanrumsborstar eller soft-pics är inte något bara för ens föräldrar (som jag tänkte innan jag började jobba inom tandvården). Ett vanligt ställe att få hål på är mellan två tänder, vid deras kontaktpunkt och det är just där tandtråd och plackers trär igenom och gör rent från bakterier eller mat. Många tror att tandborstning morgon och kväll räcker, men i långa loppet behövs ett till hjälpmedel för att hålla tänder fria från karies eller parodontala sjukdomar (tandköttsinflammation, tandlossning).
Fråga din tandläkare eller tandhygienist vid nästa besök vad som är bäst för dig, mellanrumsborstarna finns i en stor upplaga av färger, vilket är olika storlekar och det är inte så lätt att veta vilken som passar en själv bäst. - Tänk på vad du stoppar i dig – tjatet om socker? Ja typ. I alla fall jäsbara kolhydrater. För det är när dessa intas av oss och bryts ned i munhålan av bakterier som bakterierna avger en syra som bieffekt vilket säker pH-värdet i munnen och därmed lämnar mineraler och joner tandytan och en liten kavitet uppstår. Försök håll läsken, godiset, chipsen, fikabrödet och energidrycken till ett begränsat antal gånger i veckan.
- Låt tänderna vila – inte att du ska sova, tänderna vilar när du inte stoppar i dig något i munnen. Som jag nämnde tidigare sjunker pH-värdet varje gång vi stoppar i oss något och när munnen får vila jobbar bl.a. saliven till att återställa ett normalt pH-värde i munnen så mineralerna kommer tillbaka till tandytan och stärker upp den igen. Sippa på en läsk eller kaffe med socker i dagligen är tändernas värsta fiende ur ett kariesperspektiv.
- Skölj munnen – när jag ändå är inne på mat och munnen kan jag fortsätta på det spåret och ge ett personligt tips som jag ofta gör. Jag sköljer ofta munnen med vatten efter måltider, dels för att sila bort matrester långt bak på de stora tuggtänderna men också för att jag vet att det hjälper till att remineralisera tänderna (denna process då munnen får tillbaka pH-värdet och mineralerna). Vid behov av extra fluorid kan man även skölja munnen med en flourskölj, helst en 0,2% skölj. Det bästa är vid dessa rekommendationer att skölja med det vid ett nytt tillfälle på dagen, dvs. inte i samband med tandborstning då tänderna redan får flouridtillförsel utan t.ex. efter lunchen på jobbet eller när man kommer hem från skolan är ett bra tillfälle att skölja med.
Tandvårdens matematikformel: 2+2+2+2
-2 min tandborstning
-2 gånger om dagen
-2 cm tandkräm
-2 h vila innan du äter igen
0 kommentarer