Frågor!
Jag fick några frågor från er läsare som jag tänkte att jag kunde ta upp här om det är några av er andra som funderat på samma sak! Maila gärna om ni har fler frågor på sandra.kalapudas@stud.ki.se 🙂
Hur mycket av utbildningen är på engelska?
Majoriteten av alla föreläsningar vi har är på svenska. Vi har haft kanske 2-3 föreläsningar på engelska om jag minns rätt. Hur det blir senare i utbildningen vet jag faktiskt inte men jag tror att majoriteten av föreläsningarna kommer att hållas på svenska.
Kurslitteratur har vi däremot mer av på engelska, det är litteratur både på svenska och på engelska. Jag är inte jättebra på engelska men tycker inte att det har varit några problem att ta till sig den engelska litteraturen. Ibland sitter jag med datorn bredvid så jag lätt kan slå upp ord och översätta till svenska. Ofta förstår man ju också poängen med det man läser även om man inte förstår exakt allt. Sedan blir det såklart lättare med tiden att läsa text på engelska, övning ger färdighet. Sist men inte minst så kan man också försöka hitta kurslitteratur på svenska om den engelska känns trög. Som sagt, jag tycker inte man ska oroa sig över att behöva läsa litteratur på engelska, det lossnar efter ett tag 🙂
Vad är svårast med utbildningen?
Jag tycker egentligen det svåraste med utbildningen är att hitta en bra studieteknik, vilket gäller alla utbildningar. Under vissa perioder måste man såklart lägga mer tid på att plugga! Inget kommer gratis. Efter ett tag lär man sig också hur man ska plugga inför tentor. Det jag har lärt mig efter snart ett år på utbildningen är att jag pluggar så mycket bättre och mer effektivt på morgonen och förmiddagen. På eftermiddagen har min hjärna checkat ut… Så nu försöker jag alltid att gå upp tidigt och få saker gjorda!
Vilka kurser eller moment som är svårast är svårt att säga eftersom alla tycker olika områden är svåra! Ett tips är att försöka plugga med klasskamrater så man kan fråga varandra och förklara saker för varandra.
Finns det någon kursbok som du kan tipsa om för att få lite bättre koll på området?
Det finns en bok som heter ”Logopedi” (av Lena Hartelius, Ulrika Nettelbladt, Britta Hammarberg) som ger en bra översikt över området logopedi. Den tar upp många olika områden inom logopedin, så om man vill veta lite mer innan man söker utbildningen kan det vara ett tips att kika i den.
0 kommentarer