#STUDENTSTRESS – Motverka stress

Här kommer min del 2 under temat studentstress som vi studentbloggar här på KI har haft under förra veckan och denna vecka. Förra veckan skrev jag mina bästa tips kring att tackla stress när jag är mitt i en stressig period, och denna vecka tänkte jag skriva lite kring vad jag gör för att motverka stress!

För och främst, ha en kalender och använd den flitigt! Jag har en kalender som jag bär med mig verkligen överallt för att kunna skriva in saker direkt. Jag skriver in ALLT i kalendern; allt pluggrelaterat, mina jobbpass, roligheter så som födelsedagsfester och middagar med kompisar, samtal som ska ringas, tvättider, om jag ska hämta ut något paket på posten, om jag ska gå på stan med mamma, och så vidare! Precis allt med andra ord. Att inte behöva ha saker i huvudet underlättar verkligen och att inte riskera att glömma något förebygger stress.

Stressa inte över onödiga saker. Detta är lättare sagt än gjort men jag tror man vinner mycket på att inte stressa över sådan man inte kan styra över. T.ex. när väl tentan är skriven och det inte gick som förväntat; stressa inte upp dig innan resultatet kommit. Så himla onödigt. Eller om tentaresultatet inte kommer tillbaka i tid.. eller om ett schema till en kurs är försenad.. eller om du missar en föreläsning för att du är sjuk.. eller om bussen är sen.. Jag känner direkt att jag blir mindre stressad när jag släpper på kontrollbehovet. Allting ordnar sig ändå!

Börja plugga i tid till tentor. Helt självklart men verkligen det bästa sättet att motverka tentastress och tentaångest.

Påminn dig själv om att allt du gör, gör du för din egen skull. Jag tror det är vanligt som student att man ibland glömmer bort att allt studierelaterat man gör, gör man ju faktiskt för sin egen skull och inte för någon annan. Jag brukar försöka påminna mig själv att jag pluggar ju faktiskt såhär mycket helt för min egen skull, för att jag ska stå där en dag med ett logopedlegitimation i min hand och känna att jag är redo att börja arbeta. Om jag tänker så så blir plugget, det inte alltid roliga plugget, mycket mer givande och automatiskt inte bara ett stressmoment. Jag VILL ju kunna alla dessa saker för att kunna vara en bra logoped i framtiden. Vi pluggar ju inte bara för att klara en tenta utan för att ha med oss dessa kunskaper ut i arbetslivet. Nu blev det lite klyschigt men jag tror verkligen att det är viktigt att påminna sig om varför man tar sig igenom dessa tunga utbildningar som finns på KI och andra universitet.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig