5 vanliga patienter på vårdcentralen
Patientbeskrivningarna och mina rekommendationer i det här inlägget är avsiktligen generaliserade. För mer exakta råd, prova att söka på 1177.se.
Praktik på vårdcentral är den första praktiken man får göra som läkarstudent. I teorin kan man stöta på allt möjligt på vårdcentralen, eftersom vårdcentralen ofta är patienters första väg in i sjukvården. I praktiken finns det vissa återkommande typer av patienter man träffar på vårdcentralen. Här är några patienter jag brukar stöta på och hur jag brukar bemöta dem:
- Blodtryckskontrollen. Ofta är det här en medelålders, smått överviktig person. Vissa har ärftlighet för högt blodtryck. Andra har gjort livsstilsval som har negativ effekt på blodtrycket. Det är väldigt vanligt med högt blodtryck så de flesta av blodtryckspatienterna är ganska friska i övrigt. Du brukar bara behöva kontrollera deras blodtryck på plats, jämföra med deras tryckmätningar som de gör hemma, eventuellt justera blodtrycksmedicinen och förnya recepten. Lyssna på hjärta och lungor brukar också vara lämpligt.
- Den konstiga leverfläcken. Om man är en person som tenderar att oroa sig för sin hälsa är det ganska lätt att hitta en leverfläck som ser lite konstig ut. Många sådana patienter kan du ge lugnande besked till. Vissa av de här patienterna har faktiskt hudcancer eller förstadier till det – ofta går det att operera bort på vårdcentralen, men ibland får du skicka en remiss till hudkliniken eller en öron-näsa-halsspecialist.
- Sjukskrivningen. De här patienterna är ofta i 30-45-årsåldern. De är stressade över sin arbetssituation och ibland hemsituation och vill bli sjukskrivna för att ”det funkar inte längre”. Viktigt att fråga vad patienten har för planer på kort och lång sikt – utmattning försvinner inte av sig själv. Fråga också om patientens livslust/livsleda, kanske behöver patienten psykiatrisk specialisthjälp. Diskutera samtalsterapi, antidepressiv medicinering och deltidssjukskrivning som alternativ eller tillägg.
- De dåliga lungorna. De här patienterna är ofta 60 år eller äldre och har rökt under majoriteten av sitt liv. De råkar dessutom ha astma och diverse allergier. De kommer till vårdcentralen för att det har blivit ännu svårare att andas än vanligt. Det kan bero på en luftvägsinfektion, att lungmedicinerna behöver justeras, eller kanske sedan tidigare okända hjärtproblem. Viktigt att fråga om patienten har tagit sina mediciner som hen ska, och att hen vet hur hen ska ta dem.
- Det förkylda barnet med den oroliga föräldern. Barnet har varit snuvig och hostig ett tag. Föräldern tog tempen imorse och det var 37,3 grader – i vanliga fall har hen 36,5! Ofta räcker det med en kroppsundersökning av barnet – lyssna på hjärta, lungor, klämma på mage, titta i hals och i öron, ta temp – för att man ska kunna ge lugnande besked om att det är en ofarlig förkylning. Ibland visar det sig vara en öroninflammation, ibland en halsfluss som kanske behöver antibiotikabehandlas. Generellt kan man ge besked om att återkomma om barnet skulle må sämre och få svårt att äta, dricka, kissa eller bajsa.
Det här är alltså ett urval av de patienter som jag ofta stöter på på vårdcentralen. Finns det någon vanlig patienttyp som jag missade? Håller du med eller inte med om hur jag handlägger dem? Välkommen att kommentera inlägget nedan!
1 kommentarer