Nålskräck: plåster på såren

na%cc%8alskra%cc%88ck-4

Fortsättningen på ”Nålskräck: lämnad i sticket”

Tidigare: Efter ett trauma i tidig barndom har jag utvecklat en rädsla för nålar och avsky för en viss läppstiftsfärg. Avskyn kan jag leva med (vem sa att hat är destruktivt?) men nålskräcken utgör ett reellt hinder för en läkarstudent. För att ta mig förbi det har jag utsatt mig för diverse utmaningar: varit försöksperson, anmält mig som blodgivare och till sist själv hållit i nålen och tagit ett venprov på en annan. Men hur gick det egentligen?

Nålen trängde igenom huden utan några problem. Jag fästa uppsamlingsröret på andra änden, och var noggrann med att hålla nålen still under tiden. Blodet rann snabbt till röret och jag släppte på remmen igen. Röret fylldes och jag bytte till ett annat. När det var fyllt tog jag en bomullstuss som jag höll mot stickstället medan jag drog ut nålen. Fällde ner skyddet  för nålen och andades ut. Både jag och min klasskamrat hade överlevt. 

Att ta ett venprov var inte alls så svårt som jag trodde. Min klasskamrat rörde inte en min under hela tiden, men jag vet inte om det var för att han var bra på att hålla minen, hade hög smärtgräns, eller att jag var så träffsäker. Kanske en blandning av alla, med övervikt på den sistnämnda anledningen. Det viktigaste för att jag skulle lugna ner mig var bara att fokusera på detaljerna. Nål in i ven, provrör på, nål ut. Inte på det faktum att jag skulle sticka in en sylvass metallbit i en levande värnlös människa.

Det finns dock fem viktiga saker att tänka på när man tar ett venprov:

  1. Håll koll på när du ska stasaalltså spänna åt remmen runt armenStasar man för länge försvinner allt blod från armen och det tar tid innan det rinner tillbaka. Stasar man inte alls hittar man inte venen.
  2. Ha provrören nära till hands. Det är krångligt och pinsamt för dig, och smärtsamt för blodprovsoffret om du spenderar en lång stund med att fumla efter provrören när du väl tryckt in nålen.
  3. Stick in nålen i venens riktning uppåt. Alltså inte 90° vinkel så att du tränger igenom hela venen, vilket inte är livshotande men gör ont. På offret alltså. Vinkla istället nålen i kanske 30° i samma riktning som blodådran går. Detta för att få ut mest blod och orsaka minst smärta.
  4. Håll hårt i nålen för att hålla den stilla, särskilt när du fäster provröret. Man behöver trycka på provröret på andra änden, så håller man inte tillräckligt hårt i nålen är det lätt att råka trycka igenom venen med nålen.
  5. Tryck inte på bomullstussen när du drar ut nålen, för då kan du råka trycka in den ytterligare och orsaka blåmärken. Och vi vill ju inte att offren ska lämna oss med bestående men. Håll bara tussen lätt mot stickstället så att blodet inte strömmar ut och kladdar ner.

Med det sagt vill jag önska alla en riktigt god helg, och för er som inte firar – en riktigt god mellandagsrea. 

3 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle