Som en läkarstudent: Extrajobb inom vård och omsorg
Att plugga till läkarstudent är ett illa betalt heltidsuppdrag. Då studiestödet inte betalas ut under sommaren skapar det ett gigantiskt hål i de flesta läkarstudenters ekonomi och vi tvingas utföra hederligt arbete för att överleva fram till nästa CSN-utbetalning i slutet av augusti. Eller anmäla oss till CSN-berättigande sommarkurser för att suga ut skattebetalarna ännu mer. Jag skuldbelägger absolut inte de som gör det – jag själv gjorde det förra året och kan nu skryta med att ha avklarat en kurs i programmering vid KTH.
Om man vill syssla med något som är relaterat till plugget kan man söka jobb som vårdbiträde eller personlig assistent på äldreomsorgen, demensboende eller i hemtjänsten. Med en åldrande befolkning och fulla äldreboenden skriker arbetsgivarna efter vårdbiträden. Arbetet är i skift; oftast varar ett dagspass mellan 6-14, ett kvällspass mellan 14-22 och ett nattpass mellan 22-04. Det är ibland fysiskt tungt: uppgifterna kan vara att städa, hjälpa till med hushållssysslor och sköta patientens personliga hygien. Lönen brukar ligga på 115-120 kr/h exklusive OB och semesterersättning.
Efter fjärde terminen får både läkar- och sjuksköterskestudenter behörighet att arbeta som undersköterskor. Underskötersketjänster har oftare starkare medicinsk koppling; man kan få ta blodprov, ge medicinering, lägga om sår och liknande. Då kan man jobba på landstingets vårdcentraler, men även på Blodcentralen (jag har skrivit mer om blodgivning här) och inom den specialiserade vården. Lönen varierar beroende på länet man arbetar i.
1 kommentarer