Spartips: att både ha sin semla och äta den

Glad Fettisdag!

Som fattig student kan det vara svårt rent ekonomiskt sett att fira de snabba kolhydraternas högtidsdag, särskilt i Stockholm där vissa caféer tycker att det är rimligt att ta 45 kr för en sockrad bulle med vispgrädde. Visst kan man köpa billigare semlor i mataffären och trycka i sig dem hemma i skrubben som kostar en mer än halva CSN:et, men det ger inte riktigt samma känsla som att sitta på ett anrikt innerstadscafé med en bakelse och en kaffedryck som tillsammans kostar mer än dagens outfit. Detta från min egen erfarenhet. Erfarenhet från den här eftermiddagen.

Medan jag och två vänner sörplade på våra koffeinladdade och vätskedrivande drycker kom vi fram till att vi alla lägger nästan lika mycket pengar på fika som på riktig mat. Trots det brukar vi klara oss fram till nästa CSN-insättning utan att leva på bark och regnvatten de sista dagarna. Detta för att vi har hittat några bra sparmetoder (och för att det är svårt att hitta bark i Stockholm, och regnvattnet är alldeles för försurat av föroreningar).

  1. Gå med i studentkåren. När du går med i din högskolas studentkår får du automatiskt ett Mecenat-kort, genom vilket du får tillgång till massvis av studentrabatter.
  2. Ha med dig legitimation. Mecenat-kortet i sig räcker inte för att få studentrabatterna, utan du måste alltid visa upp det tillsammans med en giltig legitimation för att få rabatterna.
  3. Våga fråga om affären/restaurangen/caféet har studentrabatt. På vissa ställen skyltar de med att de har studentrabatt, på andra ställen gör de inte det.
  4. Hitta rätt tid och rätt plats. Flera restauranger och caféer har bara studenterbjudanden på vardagar kring lunchtid, så passa på att fika loss under en extra lång lunchrast.
  5. Var digital. Ibland dyker evenemang med restaurangerbjudanden upp på Facebook eller andra sociala medier. Mecenat har en smartphone applikation där man kan hitta de senaste erbjudandena.

Ibland kan man faktiskt både ha sin semla och äta den, särskilt en dag som denna.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle