5 anledningar till att inte bli läkare

Tidigare har jag skrivit om 5 anledningar till att välja läkarprogrammet. I det här inlägget ska jag försöka beskriva varför man inte ska bli läkare. Det har aldrig känts fel att bli läkare men det finns så klart nackdelar med yrket och vägen dit. Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig tvekat men när jag tänkt över saken igen så har jag kommit fram till att det ändå är det bästa. Så vilka är nackdelarna med att bli läkare?

  • En tuff utbildning. Heltidsstudier på läkarutbildningens gör välförtjänt sitt namn. Väldigt få läkarstudenter har ett extrajobb för att schemat inte tillåter. De två första åren av prekliniska studier är tunga och innehåller mest bara teori om diverse ämnen som är bra att ha med sig in på den kliniska delen. Den kliniska utbildningen är till största del obligatorisk och är mer som ett ”riktigt” jobb. Det finns helt klart enklare utbildningar att välja!
  • Man blir aldrig klar. Det stämmer! Utbildningen är Sveriges längsta (5.5 år) universitetsutbildning på grundnivå. Dessutom tillkommer AT-tjänstgöring som är ytterligare minst 1.5 år. Efter AT kommer ST som är 5 år. När man sen uppnår specialistkompetens har man som läkare själv ansvaret att ständigt fortbilda sig och hålla sig ajour med senaste behandlingen och diagnostiken. Läkaryrket är just ett evigt lärande och det är svårt att definiera när man är klar som läkare för det blir man nog aldrig.
  • Låg lön i relation till den långa utbildningen och ansvaret. Visst att läkare tjänar bra med pengar men man blir inte rik på att vara läkare. Om man vill bli rik finns andra attraktiva utbildningar och jobb som erbjuder bättre betalt och trevligare arbetsförhållanden. Dessutom är svenska läkare relativt lågavlönade i jämförelse med vad läkare tjänar i andra delar av Europa eller i USA. I relation till ansvaret som läkare har tycker jag lönen borde vara högre.
  • Man jobbar mycket. Det finns liksom ingen genväg till att bli en bra läkare och färdighetsträning tar tid. Enligt en rapport från Sveriges läkarförbund  så arbetar läkare i snitt mer än 40h/veckan.
  • Jourer och obekväma arbetstider. Behovet av sjukvård är ständigt, oavsett tid på dygnet eller tid på året. Det gör att läkare förväntas arbeta kvällar, helger, nätter och stora högtider. Jag kan inte komma på någon specialitet som är förskonad. Eventuellt att patologer och allmänläkare inte jobbar på obekväma arbetstider eller storhelger.

Bilderna nedan är inte tagit på ett sjukhus utan på ett museum. Det är alltså ingen riktig patient i sjukhussängen utan bara en docka.

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen