Läkarprogrammet – Del 2
Första dagarna på medicin- och kirurgkursen kommer jag aldrig glömma! Det var stora steg att ta äntligen få gå till sjukhuset. Det var därför jag sökte läkarprogrammet! Jag minns känslan som en befrielse. Medicinkursen löpte över ett år och man kan väl säga att det fanns tid till fördjupning. Anslaget var dessutom ett helt annat och fokus låg inte på detaljnivå utan på patienten och helheten.
Medicin – Termin 5-6
Upplägget var tre veckors föreläsningar/seminarier följt av tre veckor VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Det var toppen och det fanns tid för dubbelinlärning. För det första var det inte första gången vi presenterades för hypertoni (högt blodryck), anemi (blodbrist) eller njursvikt et c utan vi hade hört och läst om det tidigare. Under medicinkursen fick vi en klinisk applicering och en fördjupning i diagnoserna, symptomen, manifestationerna, utredningsgångarna och terapierna. Det presenterades i föreläsningsformat av specialistläkare. För det andra, fanns det tid att smälta och förvärva kunskapen genom seminarier. För det tredje kunde det appliceras kliniskt och praktiskt under VFU. Vidare kan jag tillägga att VFU innehöll andra lärdomar som inte presenterats tidigare (t ex rondrutiner, skriva patientjournal, rutiner för remisser, undersökningar och provtagning.) Dessutom var varje arbetsplats och klinik unik och varje vecka var som att komma till ett nytt jobb.
Medicinåret ska på många sätt förbereda dig som student att axla rollen som underläkare. Det är ett stort steg efter att ”bara” läst preklin, men ett superviktigt steg. Det är viktigt att du själv och snabb tar ansvar för din utveckling och inlärning. Ta alla tillfällen och fråga efter saker du kan göra. Ett tips är att bli vän med sjuksköterskan för att lära sig och se vad han eller hon gör. Observera också att alla underläkare vill ha hjälp med all typ av dokumentation (epikriser, daganteckningar, remisser och inskrivningar et c). Det är också enda sättet att lära sig. Och så klart, träffa så många patienter som är möjligt! Målet med medicinåret måste vara att du ska kunna sköta en avdelning med stöd och hjälp. Om du lär dig detta snabbt har du mer av tid att öva senare.
Kirurgi – Termin 7
Och ortopedi, och anestesi, och urologi och onkologi. Terminen är lätt den tuffaste på hela läkarprogrammet. Dagarna börjar innan solen gått upp och slutar när det är mörkt, om du inte har jour för då stannar du över natten. Dagarna är långa och kompakta. Terminen var extremt lärorikt och kirurgerna är skojiga, duktiga att drilla och lättsamma. Ibland kan uppfattas kirurgerna hårda men dom måste bara vara tydliga. Du kommer få känna på magar och kolla in i rumpor. Dessutom ges det möjlighet att sy operationssår eller andra sår och skador. Du får testa att intubera och sätta nålar. Du får stå på operation och assistera. Förbered dig på att bli förhörd på anatomi (och kan du inte kan du börja resonera om något närliggande som du kan så brukar det gå bra.)
Som du förstår är termin 7 och kirurgen ansträngande, kul, extremt lärorik och framför allt praktisk.
Del 3, och sista delen, publiceras härnäst och kommer bli det sista inlägget, ever! 😔😢😭
kistudentenoscar
Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.
-
Hej! 🙂
Jag undrar lite om utbyte i USA.. Hur länge var du borta, var det en hel termin eller? Måste utbytet ske termin 11? Sen har jag lite funderingar kring arbetstiderna, var du tvungen att spendera 60-80 h/veckan på sjukhuset eller kunde man bara vara 40h? Jag funderar för jag har alltid drömt om att plugga till läkare och på senaste åren velat göra ett utbyte i USA men jag har reumatism och att spendera 80h/vecka hade inte fungerat, min kropp hade kollapsat..
Grattis till din examen förresten! 🙂
2 kommentarer