PU – Professionell Utveckling

Jag avslutar mitt kavalkad av sista inlägg och fortsätter att göra en tillbakablick på de senaste 5.5 åren. Det finns mycket att skriva och reflektera om men jag väljer ändå att ägna det här inlägget åt professionell utveckling (PU). Det är en strimma som går genom hela utbildningen som jag, för det mesta, har uppskattat. Så här skrev jag om PU i ett inlägg i våras:

… mina bästa [undervisningsdagar] på hela läkarprogrammet. Inom ramen för PU får man en mentor, en mer senior kollega att bolla med. Vi har setts strukturerat varje termin senaste 5 åren och pratat om min utveckling till att bli en bättre läkare. PU har också möjliggjort 5-6 gruppsamtal under ledning av en psykiater då vi vädrat jobbiga och påfrestande situationer vi upplevt. Det har varit värdefullt! Dessutom har det bjudits på fika, finkultur, skönlitterära böcker och spännande föreläsningar. Jag ser att PU skulle kunna ta mycket större plats på läkarprogrammet. Jag kan också tycka att man borde bli utvärderad på sina personliga egenskaper, precis som man blir på en tenta. Bemötande, förmåga att jobba i team och professionalism är minst lika viktigt som medicinska kunskaper!

Bara efter ett halvår från att jag skrev inlägget börjar jag mer och mer inse att det är det här läkaryrket till stor del handlar om. Det vill säga, ett fint och värdigt bemötande och förmåga att jobba i team. Här finns ett stort utrymme för förbättring på hela programmet och arbetet måste ske kontinuerligt. Det görs sporadiskt på placeringar men inte tillräckligt mycket. De placeringar som tar det på allvar är KUA och KUM (klinisk undervisningavdelning och klinisk undervisningmottagning). Totalt sett har jag haft 6 veckor med KUM och har under dom veckorna haft mest progress i min professionalism. Placering på vårdcentral har ibland levererat, men ibland inte alls. Dessutom hade vikariatet som underläkare efter termin 9 också en stor betydelse för min egna professionella utveckling.

Relaterat inlägg:

PU-dagar på termin 11

Som avslutning vill jag också gärna delge detta inlägg:

Utvärdering av läkarprogrammet

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen