TAKS

Just nu läser vi vår sista kurs för det här läsåret, på fredag har vi några seminarium som kommer avsluta kursen och sen är det sommaruppehåll!

Kursen heter TAKS som står för tidiga avvikelser relaterade till kommunikation och sväljning. Vi har haft föreläsningar som handlat om normal och avvikande utveckling hos små barn gällande kommunikation, ätande och joller (det här med joller är viktigare än man kan tro, det är grunden för att senare utveckla tal. Allt ljudande som kommer från små barn är inte joller, det krävs att ljudet uppnår vissa kriterier. Det måste t.ex. vara en konsonant tillsammans med en vokal, uttalas med en klangfull röst, uttalad med en viss hastighet osv). Utifrån dessa tre olika ämnen har vi fått olika hemuppgifter att göra.

Parallellt med TAKS har vi också haft träning av den egna rösten, det har skett i mindre grupper där vi fått lära oss och utöva andningsövningar och göra övningar för att öka medvetenheten av vår egen röst.

På fredag kommer vi ha tre seminarium; ett seminarium för TAKS, då kommer vi diskutera olika fall (barn med olika svårigheter gällande kommunikation, ätande och joller). Ett seminarium för TAKK (Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation), då vi helt enkelt ska använda oss av tecken under seminariet. Jag har skrivit mer om TAKK här -> https://blog.ki.se/kistudentensandra/takk/. Och sedan har vi ett seminarium för träning av den egna rösten där jag tror att vi ska diskutera det vi hittills lärt oss.

Det blir en heldag på fredag helt enkelt, men det kommer kännas så skönt när allt är avbockat och klart! 🙂

Annars har faktiskt maj varit en ganska lugn månad, det har inte varit speciellt hektiskt på skolfronten. Höstterminen kändes helt klart mer stressig, men i och med att de flesta av oss börjar jobba i juni så känns det också skönt att inte gå från fullt upp i skolan till fullt upp med jobb. Jag tror dock att många omtentor varit placerade den sista tiden, så det har säkert varit skönt med en lugnare period om man behövt ta igen lite. Förra terminen läste vi också många kurser parallellt med varandra vilket vi inte gjort den här terminen, det har säkert bidragit till att det känns lite lugnare. Och så var ju förra terminen min allra första termin på universitetet någonsin så det kan ju också har bidragit lite..

Utöver skolarbete har jag mest hängt runt i solen och tagit det lugnt 🙂

Min fina väg till tunnelbanan hemifrån

Tur i skärgården

Och lite uteserveringsmys

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig