Hur är det att vara tandhygieniststudent och bära slöja samtidigt?

Jag fick frågan ”Hur fungerar det med hijab som tandhygienist? Några problem? och tänkte därför skriva lite om hur jag upplever det.

Att bära på hijab/slöja i kliniken på KI är inget problem enligt mig. Jag upplever inte att jag blir behandlad olika bara för att jag bär på hijab utan så länge jag gör mitt jobb så är det inget problem.

Vissa kanske undrar hur det är med klädseln, eftersom klinikkläderna består av en t-shirt och långa byxor. När vi ska behandla en patient får man inte ha på sig rock p.g.a. hygieniska skäl. Den enda gången jag bär på rocken är när jag ska äta lunch och rocken får man ha på sig överallt förutom på båset där vi behandlar patienter. Anledningen beror på att det finns vissa patienter som har väldigt lågt immunförsvar och kan då vara extra känsliga mot vissa bakterier.

Utan man får istället engångsärmar av plast av lärarna på kliniken om man önskar att täcka sina ärmar. Dock har jag hört att vissa kliniker ute i arbetsvärlden inte tillåter att man bär på engångsärmar, därför får man höra av sig till kliniken man vill jobba på för mer information.

På tal om hygien, erbjuder KI slöjor som man får ha på sig på kliniken. Dessa kan man få låna när man hämtar ut sina klinik kläder. Väljer man att ha på sig sin egna slöja måste man tvätta den innan användning i 60 grader.

På KI finns det också massor av tjejer som bär på slöja och hittills har jag inte hört att någon haft problem i kliniken. Är ni intresseade kan jag intervjua en äldre terminare med hijab så får ni höra hennes synpunkter om detta ämne.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg