5 tips på att hitta tillbaka till motivationen

Motivation är ett begrepp som kommer upp om och om igen inom arbetsterapin. Men vad händer när man ska sätta sig och plugga och den bara inte infinner sig?! Eller om kursen man läser inte är ens favorit men man måste läsa 18 artiklar?

Vad är motivation?

Först vill jag bara klargöra vad motivation är.

Nationalencyklopedin beskriver motivation så här:
”Psykologisk term för de faktorer hos individen som väcker, formar och riktar beteendet mot olika mål.”
Faktum är att vi tenderar se oss själva eller andra som antingen motiverade eller inte men det stämmer inte riktigt. Motivation är inte en fast egenskap man har eller inte har. Det är är något som kommer och går i olika utsträckning beroende på en rad omständigheter.
Så här kommer mina tips.

5 tips på att hitta tillbaka till motivationen

  1. Producera ändå. Det spelar ingen roll om du förstår exakt allt du läser eller om allt du skriver blir perfekt. Ställ en klocka, lägg undan telefonen och sätt dig ner och försök hitta det mest intressanta med texten du ska läsa eller skriva. Om inte motivationen återvänder så kan du alltid klappa dig själv på axeln för att du försökt.
  2. Gå en promenad. Frisk luft kan rensa tankarna och göra att kroppen kommer igång. När kropp och hjärna är igång blir allt man gör lite roligare.
  3. Prata med en kompis. Du är säkerligen inte ensam om att motivationen tryter ibland. Fråga någon kompis eller kursare om vad de tycker är spännande med kursen eller vad de skriver om i sitt arbete. Det kan ge dig inspiration och motivation till att fortsätta själv.
  4. Gör en lista. Att skriva ner varför man sökte till programmet, vad man ser fram emot när man är klar eller vilka kommande kurser som verkar spännande kan friska upp minnet av vad man faktiskt jobbar mot. Allt man gör är inte alltid roligt, men motivationen kan ligga på ett högre plan som är lätt att tappa när man omges av arbeten och litteratur.
  5. Slå av eller på ljudet. Sätt på pepp musiken eller den där intressanta podden som motiverar. Eller stäng av allt ljud och fokusera på tankarna som kommer strömmande när du inte är distraherad av allt runt omkring.
Nu ska jag göra punkt 2, 4 och sen 1. för att försöka hitta lite motivation till att skriva på 2 olika inlämningar.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar