Arbetsterapeutstudenter i Belgien

I veckan blev jag intervjuad av två arbetsterapeutstudenter från Belgien som en del av ett internationellt intervju projekt som de gör på sitt universitet. De intervjuar personer från 12 olika länder om arbetsterapi, äldre människor och deras fritidsaktiviteter.

 

Vad ville de veta?

Det här var den första av två eller tre intervjuer och de började ganska enkelt.  Jag fick svara på allmänna frågor om hur utbildningen ser ut i Sverige, antal år den pågår, hur mycket som är praktik och hur mycket som är teori. Vi pratade om hur jag valde utbildningen och vad jag gör runt omkring utbildningen. Det var kul att själv få reflektera över det.

Sen kom den svåraste frågan,

Hur förklarar du vad arbetsterapi är för andra? 

Jag övade på detta på en fest i helgen. Det blev många ganska svamliga försök att sätta ord på vad det är.. och nu skulle jag göra detta på engelska dessutom. Jag tror att jag drog till med Sveriges arbetsterapeuters slogan Vi får vardagen att fungera. Men eftersom den inte säger hur detta ska gå till så la jag till lite om helhetsbilden av klientens önskemål om aktivitet och att arbeta för att förbättra, förebygga eller möjliggöra aktivitet.  Som ni märker behöver jag öva mer på att förklara arbetsterapi på ett mer koncist sätt.

De ställde några fler frågor om vad jag vill göra i framtiden och vad som motiverar mig och sen var intervjun slut. Vi ska höras av och boka in en till så snart de har fler frågor.

 

Värdefull erfarenhet

Det var en rolig timme där vi skrattade åt felsägningar och förenades över hur viktigt arbetsterapi är och hur svårt det är att förklara. Jag blev förvånad över hur lätt det var att prata med två främlingar över internet. Men vi hade en gemensam nämnare – vi vill alla jobba med arbetsterapi. En av tjejerna hade till och med haft praktik på ett ställe för barn med autism, något jag gärna jobbar med i framtiden.

Om ni får möjligheten att göra något sånt här, få kontakt med personer i andra länder och kulturer, gör det! Det var så givande trots att det bara var en timme.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar